H

ledáte nástroj, který vám pomůže s organizací projektů, poznámek či spoluprací? Pokud vám nevadí práce v anglickém rozhraní, zajímavou možností je nástroj Notion, který jsme pro vás hodnotili už v této recenzi. Ten kromě řady užitečných funkcí pro správu pracovního prostoru nově nabídne také užitečné funkce umělé inteligence. Pojďme se společně podívat, jaké výhody Notion AI nabídne, a na jakou cenovku se připravit. 

VYZKOUŠEJTE NOTION ZDARMA

Důvěryhodnost nástroje Notion - 10/10

Pokud jste si přečetli naši recenzi nástroje Notion zmiňovanou v úvodu, už víte, že není na trhu žádným zelenáčem - tato americká společnost se sídlem v kalifornském San Franciscu byla založena už v roce 2013. První produkt (Notion 1.0) spustila o tři roky později, v roce 2016, a svým uživatelům tak poskytuje své služby už 8 let. Během této doby do nástroje investovala své peníze řada významných investorů. Investice v řádu desítek milionů dolarů a hodnota společnosti přesahující 2 miliardy dolarů napovídají nejen o důvěře investorů v její budoucnost, ale také celkové důvěryhodnosti. 

Investoři nástroje Notion

Jednoduchost používání - 9/10

Vzhledem k tomu, že nástroj umělé inteligence Notion AI je integrován přímo v uživatelském rozhraní, na které jsme u Notionu zvyklí, pro pravidelné uživatele nástroje bude jeho použití opravdu hračka. Bát se však nemusíte ani v případě, že se chystáte Notion vyzkoušet poprvé. Po bleskové registraci prostřednictvím účtu Google, Apple či e-mailové adresy vám Notion položí několik otázek, díky kterému vám služba padne na míru - uvedete, zda se chystáte nástroj použít pro osobní, vzdělávací či pracovní účely, a vyberete funkce a oblasti, které vás zajímají. Pak už se před námi otevírá uživatelské rozhraní. To si můžete mimochodem zobrazit jak v prohlížeči, tak mobilní či desktopové aplikaci.

Uživatelské rozhraní Notion AI

Hodnocení celkové jednoduchosti použití nástroje Notion si můžete podrobněji přečíst ve zmiňované recenzi (ve zkratce, zpočátku může být lehce chaotické, brzy se však zorientujete), teď se však zaměříme na samotnou funkci umělé inteligence. Tu najdeme v levém postranním menu. Po rozkliknutí se nám nabídne seznam funkcí, které nástroj Notion AI nabízí: Vytvoření tabulky, napsání e-mailu, shrnutí textu, atd…

Právě v kombinaci nástroje pro správu projektů a umělé inteligence spočívá krása služby Notion. Přestože ke všem těmto úkonům byste mohli bez problémů použít jiný nástroj umělé inteligence, díky Notion budete mít vše hezky na jednom místě. Vzhledem k tomu, že je AI integrovaná přímo do Notionu, odpadá nutnost přepínat mezi různými aplikacemi a nástroji, což minimalizuje přerušení pracovního toku.

Uživatelské rozhraní - 9/10

Jak již bylo řečeno, uživatelské rozhraní Notion AI je intuitivní a přehledné, což usnadňuje jeho použití jak pro úplné nováčky, tak zkušené uživatele Notionu. Funkce AI jsou integrovány přímo do stávajícího rozhraní, díky čemuž nemusíte přecházet mezi různými záložkami nebo aplikacemi. Funkce Notion AI jsou přístupné prostřednictvím postranního menu, ale také v rámci kontextových nabídek, které se objeví při práci s textem. 

AI-powered šablony Notion

Velkou výhodou jsou rovněž AI-powered šablony, které poskytují předpřipravené formáty pro různé typy obsahu, jako jsou blogové příspěvky, e-maily nebo projektové plány. Tyto šablony můžete snadno upravit a přizpůsobit svým potřebám.

Funkce - 10/10

Zatímco samotný Notion nabídne především rozmanité funkci pro správu a organizaci projektů, integrovaný nástroj Notion AI rozšiřuje tyto možnosti o pokročilé funkce umělé inteligence, které usnadňují práci s textem a zvyšují produktivitu. Umožňuje například automatické generování textů na základě krátkých zadání, vytvoření stručného shrnutí z delších textů a dokumentů či brainstorming a generování nápadů. To přijde vhod zejména při plánování projektů, psaní nebo při hledání inspirace.

Tím však funkce Notion AI ani zdaleka nekončí. Využít ho můžete například pro úpravu stávajícího textu tak, aby byl gramaticky správný, lépe strukturovaný nebo stylově vyladěný podle vašich potřeb. A to včetně textů v českém jazyce. S tím souvisí také další funkce, a to překlad textu do různých jazyků. Tuto funkci oceníte zejména v případě, že pracujete v mezinárodním týmu nebo s dokumenty v cizích jazycích. A vzhledem k tomu, že Notion je nástroj pro správu projektů, integrovaná umělá inteligence vám pomůže také vytvářet tabulky nebo doplňovat data podle vašich pokynů, či třeba navrhnout strukturu úkolů a projektů.

Cena - 9/10

Dalším důležitým kritériem je samozřejmě cena. V prvé řadě je třeba vzít v potaz cenové tarify samotného nástroje Notion, který ve své výchozí verzi obsahuje pouze velice osekané použití AI. Ceník těchto základních tarifů vypadá následovně: 

Ceník tarifů bez Notion AI

Free 

  • Zdarma
  • Základní funkce, osobní databáze, poznámky, možnost spolupráce s až 10 hosty, omezené uploady souborů (max. 5 MB na soubor).

Plus

  • $10 měsíčně na uživatele (při ročním předplatném) nebo $12 měsíčně na uživatele (při měsíční platbě)
  • Navíc neomezené bloky pro týmy, neomezené nahrávání souborů, historii stránek za 30 dní, možnost pozvat až 100 hostů, synchronizované databáze s aplikacemi třetích stran, vlastní webové stránky, vlastní automatizace a grafy a dashboardy

Business

  • $15 měsíčně na uživatele (při ročním předplatném) nebo $18 měsíčně na uživatele (při měsíční platbě)
  • Navíc SAML SSO, soukromé týmové prostory, hromadný export do PDF, pokročilou analýzu stránek, 90denní historii stránek a možnost pozvat až 250 hostů

Pokud chcete funkce umělé inteligence využít naplno (včetně generování textů či automatického vyplňování), nevyhnete se pořízení doplňku Notion AI. Ten pořídíte za jednotnou cenu 8 dolarů za uživatele (respektive 10 dolarů při platbě na měsíční bázi) bez ohledu na zvolený tarif.

VYZKOUŠEJTE NOTION ZDARMA

Ceník tarifů s Notion AI

Zákaznická podpora - 7/10

Zejména při prvním použití nástroje přijde vhod rozsáhlé centrum nápovědy, kde naleznete rozmanité návody, blogové články či dokonce YouTube videa. Pomocnou ruku vám podají také členové komunity. Samozřejmě se můžete také obrátit na zákaznickou podporu, která je dostupná prostřednictvím e-mailu. Přestože v uživatelském rozhraní nechybí okénko živého chatu, bohužel se jedná o chatbota, ne zaměstnance zákaznické podpory. V obou případech se neobejdete bez znalosti angličtiny či některého z jiných světových jazyků, případně překladače - čeština bohužel v rozhraní i nápovědě chybí.

Centrum nápovědy Notion

Pro koho je Notion vhodný?

Notion AI je ideální volbou pro všechny, kteří hledají nástroj pro správu projektů a zároveň chtějí naplno využít funkce umělé inteligence. Přestože řadu předností nabídne sám o sobě, AI funkce celý nástroj posouvají zase o kousek dál. Ideální volbou bude jak pro jednotlivce, tak větší týmy. 

VYZKOUŠEJTE NOTION ZDARMA

Závěrečné hodnocení - 9/10

Na závěr nezbývá než konstatovat, že schopnost generovat texty, shrnout informace, automatizovat úkoly a poskytovat chytré návrhy dělá z Notion AI neocenitelného pomocníka pro každého, kdo chce zefektivnit svou práci. Hlavním lákadlem je především plynulá integrace v rámci nástroje Notion, díky které ušetříte čas přepínáním do jiných aplikací. Rozhodně neurazí ani cenou, ačkoliv trochu chybí bezplatná zkušební verze, která by zahrnovala všechny pokročilé funkce umělé inteligence. Také musíme počítat s omezenými možnostmi kontaktování zákaznické podpory, ačkoliv tuto chybičku vyvažuje obsáhlé centrum nápovědy. 

VYZKOUŠEJTE NOTION ZDARMA