V

ybíráte vhodný antivirus a do oka vám padl německý antivirový program Avira? V tom případě jste na správném místě! V dnešní recenzi se pěkně zblízka podíváme na všechny jeho výhody i případné nedostatky, abychom vám rozhodování ulehčili.

Důvěryhodnost služby Avira - 10/10

Pokud vám při výběru antiviru záleží na jeho dlouhé tradici, německá společnost Avira vás v tomto ohledu rozhodně nezklame - svůj antivirový program vyvíjí již od roku 1988. Důvěryhodnost zvyšuje také prestižní ocenění AV-Comparatives, díky kterému můžeme Aviru bez obav zařadit do kategorie oblíbených antivirů, jako je Avast (aktuální recenze Avast). Na rozdíl od něj však nemá na kontě žádný skandál se shromažďováním uživatelských dat, a my tak s čistým svědomím udělujeme plných deset bodů. 

Ocenení antiviru Avira

Jednoduchost používání - 9/10

Asi se shodneme, že instalací, nastavováním a obsluhou antiviru chce každý z nás trávit co nejméně času. Při výběru antivirového programu je tak klíčové příjemné a intuitivní uživatelské rozhraní, které usnadňuje jeho použití. V případě Aviry se můžete těšit na opravdu snadnou instalaci, kterou zvládne úplně každý. Samotné uživatelské rozhraní nijak nevybočuje z klasiky, na kterou jste možná zvyklí od zmiňovaného Avastu či například AVG.

Uživatelské rozhraní Avira

Menu je rozděleno do čtyř záložek, ve kterých bez obtíží najdete všechny důležité informace i nastavení. Zatímco záložka Status zobrazuje aktuální stav a umožňuje spustit rychlý Smart scan, záložka Security poskytuje přístup k nastavením ochrany v reálném čase, správě firewallu a umožňuje provádět detailní kontroly systému. Záložka Privacy se zaměřuje na ochranu soukromí a můžete zde spravovat funkce jako je správce hesel či VPN. Poslední záložka, Performance, nabízí nástroje pro optimalizaci výkonu vašeho počítače. 

Přestože samotné rozhraní je uživatelsky velice přívětivé, jednu chybičku bychom přece jen našli - uživatelské rozhraní podobně jako web společnosti Avira není lokalizováno do češtiny. Obsluhu sice zvládnete i s úplnými základy angličtiny, avšak pokud chcete antivirus v češtině, nezbývá než se porozhlédnout u konkurence. Srovnání populárních antivirů, z nichž mnohé češtinu podporují, jsme si pro vás připravili v tomto článku

Funkce - 10/10

Při výběru antivirového programu je klíčové zohlednit nabízené bezpečnostní funkce. Avira antivirus se může pochlubit opravdu širokou škálou funkcí, které zajišťují komplexní ochranu před různými online hrozbami. Těšit se můžete jak na ochranu v reálném čase proti malwaru, ransomwaru a phishingu, tak třeba VPN pro bezpečné prohlížení internetu, správce hesel pro bezpečné ukládání a správu vašich přihlašovacích údajů, a skener aktualizací, který zajistí, že váš software bude vždy aktuální a plně chráněn před novými hrozbami.

Pokud zvolíte prémiový tarif či přikoupíte některý z nabízených balíčků, chybět samozřejmě nebudou ani pokročilejší funkce. Ty zahrnují například automatické čištění a aktualizace, zabezpečení hesel na vyšší úrovni, prémiové mobilní aplikace pro ochranu vašich zařízení na cestách a upozornění na úniky dat v reálném čase. Pro milovníky her je k dispozici i funkce pro maximalizaci herního výkonu, která optimalizuje systém pro plynulejší hraní. 

Zátěž na počítač - 10/10

Avira je antivirové řešení s přívětivými systémovými požadavky, které moderní počítače příliš nezatíží. Pro bezproblémový provoz vyžaduje operační systém Microsoft Windows 7 nebo novější s aktuálními aktualizacemi, zároveň je nutné mít alespoň 2 GB RAM a 2 GB volného místa na disku. 

Pokud jde o vliv na výkon, Avira je navržena tak, aby byla relativně nenáročná. Na moderních počítačích běží na pozadí s minimálním zatížením, je však na místě dodat, že starší nebo méně výkonné počítače mohou při náročnějších úlohách, jako je plné skenování systému, zaznamenat mírné zpomalení.

Cena - 10/10

Hned na začátek máme dobrou zprávu pro všechny, kteří hledají bezplatný antivirový program - Avira nabízí i čistě bezplatnou verzi. Pokud by vám nabízené funkce nedostačovaly, můžete zvolit některý z placených balíčků, které Avira v současné době nabízí tři: Antivirus Pro, Prime a Internet Security. Jejich cena se odvíjí jak od délky předplatného, tak počtu zařízení. Pro úplnou představu o ceně doporučujeme navštívit e-shop Avira a prokliklat se jednotlivými variantami. U nejnižšího možného počtu zařízení a předplatném na 1 rok však vypadají ceny následovně:

Antivirus ProPrimeInternet Security
Cena za první rok16,95 eur47,95 eur21,95 eur
Cena za další rok39,95 eur87,95 eur43,95 eur
Počet zařízení151

Jednotlivé tarify se pochopitelně liší nejen cenou a počtem zařízení, ale také nabízenými funkcemi: 

Avira Free Security

  • Základní antivirová ochrana,
  • Ochrana proti malwaru,
  • Ochrana před phishingem,
  • VPN (s omezením na 500 MB měsíčně),
  • Nástroje pro ochranu soukromí a optimalizaci výkonu.

Avira Antivirus Pro

  • Všechny funkce z Free verze,
  • Pokročilá ochrana před malwarem, ransomwarem a trojskými koni,
  • Bezpečné nakupování a bankovnictví online,
  • Ochrana webové kamery a mikrofonu.

Avira Internet Security

  • Všechny funkce z Antivirus Pro,
  • Automatické aktualizace softwaru,
  • Nástroje pro správu hesel,
  • Ochrana identity a osobních údajů.

Avira Prime

  • Všechny funkce z Internet Security,
  • Neomezená VPN,
  • Prémiová mobilní ochrana pro Android a iOS,
  • Nástroje pro optimalizaci výkonu PC,
  • Ochrana pro více zařízení (PC, Mac, mobilní zařízení).

Zákaznická podpora - 8/10

Pokud má antivirový program nějaké slabé místo, pak jím je bezpochyby zákaznická podpora. V prvé řadě nemůžeme počítat s češtinou, podpora je dostupná pouze ve světových jazycích. Přestože nechybí přehledně zpracovaná nápověda a často kladené otázky, přímé kontaktování podpory prostřednictvím e-mailu, kontaktního formuláře či telefonu je k dispozici pouze pro platící zákazníky. Na druhou stranu můžete využít komunitní podpory a vznést svůj dotaz v komunitním fóru. Opět však platí, že bez znalosti angličtiny se neobejdete. 

Komunitní fóra Avira

Pro koho je služba Avira vhodná?

Vzhledem k bohatému výběru tarifů, které zahrnují i čistě bezplatný tarif, si vybere skutečně každý. Vybírat můžete nejen z různých tarifů s různými funkcemi, ale také zvolit různě dlouhé období předplatného či počet zařízení. Dostat se tak můžete na skutečně nízkou cenu, a to zejména v první roce používání, kdy dostanete významnou slevu. Díky snadnému a intuitivnímu použití je Avira vhodná i pro ty, kteří si s počítači příliš nerozumí. Na druhou stranu je potřeba počítat s absencí české lokalizace, a to jak v rámci uživatelského rozhraní, tak podpory a nápovědy. Pokud anglicky neumíte, lepší volbou bude některá z českých alternativ, jako například zmiňovaný Avast. 

Závěrečné hodnocení - 9,5/10

Jak vyplývá z bodového hodnocení, Avira je v téměř všech směrech kvalitní antivirus který se může pochlubit silnou ochranou proti malwaru, spolehlivou detekcí hrozeb a minimálním zatížením systému. Díky přívětivému uživatelskému rozhraní je intuitivní a snadno se v něm zorientují i technicky méně zdatní uživatelé. Avira navíc pravidelně získává vysoké hodnocení od nezávislých testovacích laboratoří, což potvrzuje její schopnost účinně chránit před širokou škálou online hrozeb. Navzdory menším nedostatkům, jako je omezená podpora a absence české lokalizace, představuje Avira solidní volbu pro ty, kteří hledají spolehlivé a dostupné řešení.