H

ledáte kvalitní antivirový program? Výběr je opravdu široký, a může tak být obtížné vybrat takový, který splní skutečně všechny vaše požadavky. Abychom vám výběr trochu usnadnili, podíváme se na další z oblíbených antivirů - Bitdefender. Vyplatí se jeho pořízení, nebo se raději poohlédnout jinde? To se dozvíte v dnešní recenzi. 

Důvěryhodnost služby Bitdefender - 10/10

Pokud je pro vás klíčová především důvěryhodnost, Bitdefender je jasnou volbou. Přestože bychom na trhu našli antivirové programy s delší historií, jedná se o spolehlivou společnost, jejíž produkty využívají klienti po celém světě. Antivirus Bitdefender má své kořeny v Rumunsku a jeho historie sahá do roku 2001, kdy byla společnost založena Florinem Talpeșem. 

O společnosti Bitdefender

Dnes patří Bitdefender k lídrům v oblasti kybernetické bezpečnosti a získal řadu ocenění a uznání od nezávislých testovacích laboratoří. Za zmínku stojí také fakt, že má na účtě celkem 440 patentů a působí v 170 zemích po celém světě. Zkrátka a dobře, použití antiviru Bitdefender se bát rozhodně nemusíte!

VYZKOUŠEJTE BITDEFENDER

Jednoduchost použití - 9/10

Použití antiviru není výhradou počítačových nadšenců, a jedním ze základním kritérií by tak měla být především uživatelská přívětivost. To Bitdefender rozhodně splňuje. Instalaci, ale také případnou odinstalaci zvládnete sami během pár minut, ale pokud byste přece jen narazili na problémy, na webu Bitdefenderu (který je mimochodem dostupný i v češtině) najdete podrobný návod s ilustračními fotografiemi jednotlivých kroků. Jediným menším škraloupem může být nutnost přihlášení, respektive také vytvoření účtu na Bitdefender Central, ale opět se jedná o záležitost na pár minut.

Návod k instalaci Bitdefenderu

Snadné je i samotné použití antiviru. Pokud jste byli až dosud zvyklí používat český antivirus Avast (například v jeho bezplatné verzi), potěší vás přehledný dashboard, který se tomu avastovskému v mnoha směrech podobá. Po levé straně naleznete čtyři základní záložky (Řídící panel, Ochrana, Soukromí a Služby), kterými se pohodlně dostanete ke všem důležitým funkcím a testům. Nechybí však ani záložka s upozorněním a nastavením, případně také váš osobní profil na horní liště. 

Pokud byste navzdory přehlednému rozhraní byli ztracení, využít můžete praktického úvodního průvodce, který vás seznámí s ovládáním a nastavením produktu. Za zmínku stojí také možnost nastavení vlastních tlačítek Rychlé akce, které vám ušetří hledání úkonů (například spuštění skenů, VPN atd.) v jednotlivých záložkách. 

Funkce - 10/10

Podobně jako u jiných antivirů, počet funkcí se odvíjí především od konkrétního produktu, který zvolíte. Zatímco základní antivirus nabídne ochranu před viry, malwarem, ransomwarem, adwarem a dalším škodlivým softwarem či například phishingem, pokročilejší Bitdefender Internet Security nabídne již pokročilý firewall pro ochranu osobních údajů a ochranu kamery a mikrofonu. V případě nejpokročilejšího produktu, Bitdefender Total Security, se můžete těšit také na optimalizátor zařízení, pokročilou rodičovskou kontrolu a vícevrstvou ochranu ransomwaru. Za zmínku stojí také fakt, že všechny nabízené produkty zahrnují zabezpečenou VPN pro vaše zařízení. 

Tím samozřejmě výčet funkcí nekončí. Těšit se můžete také na:

  • Antitracker: Blokuje sledovací prvky na webových stránkách a chrání vaše soukromí při prohlížení internetu.
  • Wi-Fi Security Advisor: Kontroluje bezpečnost vašich Wi-Fi sítí a upozorňuje na potenciální rizika.
  • Safepay Secure Browser: Speciální prohlížeč pro bezpečné online bankovnictví a nákupy, který chrání vaše finanční údaje.
  • Anti-Theft: Funkce pro sledování a ochranu vašich zařízení před krádeží, včetně možnosti vzdáleného zamčení nebo vymazání dat​.
  • Password Manager: Bezpečné ukládání a správa hesel, automatické vyplňování přihlašovacích údajů.

Zátěž na počítač - 8/10

Pokud váš počítač splňuje minimální systémové požadavky, antivirus Bitdefender by neměl počítat nijak významně zatížit. U starších nebo méně výkonných počítačů s nižší pamětí k mírnému zpomalení samozřejmě docházet může, zejména při spuštění dalších náročných aplikací, u modernějších počítačů s více RAM a rychlejším procesorem však bude zátěž minimální. Pro představu, systémové požadavky Bitdefender Total Security pro Windows vypadají následovně: 

  • Operační systém: Windows 7,  Servis Pack 1, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 a Windows 11
  • CPU: Intel CORE 2 Duo (2 GHz) nebo jeho ekvivalent
  • Paměť (RAM): 2 GB
  • Dostupné volné místo na disku: 2.5 GB

Cena - 8/10

Dalším významným kritériem při výběru antiviru je samozřejmě také cena. Jak již bylo řečeno, Bitdefender nabídne celkem tři základní produkty (Antivirus Plus, Internet Security, Total Security), připočíst k nim však můžeme také Bitdefender Family Pack, který lze použít až na 15 zařízení ve vaší rodině. Nechybí ani tarify pro podnikatele a firmy.

Antivirus PlusInternet SecurityTotal Security
Cena za 1 rok 599 Kč699 Kč1 199 Kč (5 zařízení)
Cena za 2 roky 899 Kč999 Kč1 999 Kč (5 zařízení)
Cena za 3 roky 1 399 Kč1 599 Kč1599 Kč 3 399 Kč (5 zařízení) Kč (5 zařízení)

Opomenout nesmíme ani bezplatnou verzi. Bohužel se nejedná o čistě bezplatný tarif jako v případě Avastu - na vyzkoušení značně okleštěné verze máme 30 dní. Na druhou stranu můžete před pořízením roční (případně delší) licence vyzkoušet, zda vám Bitdefender opravdu vyhovuje, či raději sáhnete po konkurenčním produktu. 

VYZKOUŠEJTE BITDEFENDER

Zákaznická podpora - 9/10

Pokud si Bitdefender za něco zaslouží plusové body, pak za svou zákaznickou podporu, která nabízí řadu užitečných funkcí. Bitdefender poskytuje rozsáhlou a dobře strukturovanou nápovědu v českém jazyce, k dispozici je také blog, který obsahuje praktické a zajímavé informace týkající se kybernetické bezpečnosti. Pokud řešení nenajdete na blogu ani v sekci nápovědy, Bitdefender nabízí hned několik způsobů přímého kontaktu. Podporu lze kontaktovat prostřednictvím e-mailu, případně můžete využít telefonní linku, která je společná pro český a slovenský trh. V neposlední řadě lze na stránkách zákaznické podpory vytvořit ticket, který je poté řešen příslušnými odborníky.

Technická podpora Bitdefender

Ačkoliv Bitdefender nabízí několik kanálů zákaznické podpory, bohužel chybí možnost živého chatu, který je zkrátka nejrychlejší a nejpohodlnější způsob, jak získat pomoc. Celkově však lze říci, že zákaznická podpora Bitdefenderu je dobře organizovaná a nabízí řadu možností, jak vyřešit akutní problém či si nechat poradit s výběrem. 

Pro koho je antivirus Bitdefender vhodný?

Vzhledem k široké nabídce tarifů pro domácnosti i firmy, řadě užitečných funkcí a především snadnému použití je antivirus Bitdefender vhodný pro každého, kdo hledá efektivní ochranu svého počítače za přijatelnou cenu. Pro operační systém Windows jsou dostupné všechny produkty, majitelé Maců bohužel pořídí pouze nejdražší tarif Total Security, respektive také Family Pack. 

VYZKOUŠEJTE BITDEFENDER

Závěrečné hodnocení - 9/10

Na závěr nezbývá než říct, že Bitdefender je spolehlivý antivirový program, jehož pořízení nebude krokem vedle. Pochválit musíme jak uživatelské rozhraní, tak jednoduchost instalace a bohaté množství funkcí. Kromě toho se Bitdefender může pochlubit spolehlivou zákaznickou podporou, která zahrnuje rozsáhlou nápovědu v češtině a několik způsobů kontaktu. I když chybí živý chat, ostatní formy podpory tuto mezeru částečně vyplňují. Celkově lze říci, že Bitdefender představuje vyvážené řešení pro zabezpečení počítače s důrazem na uživatelskou přívětivost a dostupnost podpory.