P

okud provozujete webové stránky, pravděpodobně je pro vás důležitá jak rychlost načítání a dostupnost, tak bezpečnost. Všechny tyto problémy pomáhá řešit CDN neboli Content Delivery Network. Mezi oblíbené služby poskytující CDN patří i CloudFlare, na který se pěkně zblízka podíváme v dnešní recenzi.

Důvěryhodnost služby CloudFlare - 10/10

Vzhledem k tomu, že CloudFlare a další CDN služby mohou zasahovat do vašeho webu, je poměrně zásadní zvolit společnost, které můžete důvěřovat. V případě CloufFlare je důvěra skutečně na místě - jedná se o americkou společnost s mezinárodním dosahem, které věří miliony uživatelů po celém světě, a to včetně známých značek, podniků či dokonce vládních institucí. Historie společnosti CloudFlare se začala psát v roce 2009 a během bezmála pětadvaceti let svého fungování nasbírala mnoho cenných zkušeností.

Důvěryhodnost Cloudflare je podložena nejen širokým rozsahem její působnosti, ale i závazkem k bezpečnosti a transparentnosti. Cloudflare pravidelně zveřejňuje zprávy o transparentnosti a bezpečnostní aktualizace, díky čemuž jsou její klienti informováni o aktuálních hrozbách a opatřeních. Tato kombinace inovativních technologií, rozsáhlé infrastruktury a zaměření na bezpečnost dělá z Cloudflare důvěryhodnu službu pro webové stránky všech velikostí.

Jednoduchost používání - 9/10

Pokud si s provozováním webu rozumíte pouze na nějaké elementární úrovni a CDN je pro vás španělskou vesnicí, či jen zkrátka hledáte časově úsporné řešení, CloudFlare je jasnou volbou. Nastavení Cloudflare je intuitivní a rychlé, díky čemuž umožňuje i méně technicky zdatným uživatelům integrovat jeho služby do svých webových stránek. 

Stačí se zaregistrovat na webu Cloudflare, přihlásit se a přidat doménu svého webu. Poté si vyberete, zda chcete využít bezplatnou nebo placenou verzi služby. Cloudflare následně provede sken DNS záznamů vašeho webu a automaticky přenese všechny potřebné záznamy. V posledním kroku změníte DNS servery na ty od Cloudflare podle jednoduchých instrukcí. Jakmile jsou DNS servery změněny, veškeré úpravy DNS záznamů provádíte v administraci Cloudflare. Celý proces trvá jen několik minut, a jak již bylo řečeno, nevyžaduje žádné extrémně pokročilé technické znalosti.

Dashboard CloudFlare

Podobně snadno se zorientujete v uživatelském rozhraní Cloudflare, které je přehledné a snadno ovladatelné. Přestože Cloudflare nabízí skutečně širokou škálu funkcí, všechny je bez problémů najdete na centrálním dashboardu. Jedinou menší nevýhodou při konfiguraci tak zůstává fakt, že uživatelské rozhraní služby není dostupné v češtině - vystačit si budete muset s některým ze světových jazyků.

Funkce - 10/10

Jak už bylo řečeno, Cloudflare nabídne pěknou řádku užitečných funkcí, samozřejmě s ohledem na zvolený tarif. V prvé řadě zahrnuje CDN, které zrychluje načítání webových stránek tím, že distribuuje obsah na servery po celém světě. Jednoduše řečeno, uživatelé budou přistupovat k obsahu z nejbližšího serveru, což výrazně zkrátí dobu načítání stránek.

Další významnou funkcí je ochrana proti DDoS útokům, která zajišťuje, že vaše webové stránky zůstanou dostupné i během rozsáhlých kybernetických útoků. Cloudflare využívá pokročilé technologie k detekci útoků, což pomáhá chránit váš online obsah před narušením. Cloudflare rovněž poskytuje pokročilý firewall webových aplikací (WAF), který chrání vaše webové stránky před různými hrozbami, jako jsou SQL injection, cross-site scripting atd.

Mezi další užitečné funkce patří bezplatné SSL certifikáty pro bezpečný přenos dat, optimalizace obrázků pro rychlejší načítání, minifikace souborů HTML, CSS a JavaScriptu pro lepší výkon a správa DNS záznamů, která umožňuje rychlé a snadné změny z jednoho centrálního dashboardu. Analytické nástroje zase poskytují podrobné informace o návštěvnosti a bezpečnostních incidentech na vašem webu.

Cena - 9/10

Počet dostupných funkcí samozřejmě závisí na tom, jaký cenový tarif zvolíte. Pokud si vystačíte s úplnými základy, jistě vás potěší, že Cloudflare nabízí bezplatný tarif. Přestože nabídne například základní DDoS ochranu, bezplatné SSL certifikáty, základní WAF, správu DNS, optimalizaci obrázků a minifikaci souborů, pokročilejší funkce zůstávají vyhrazeny pro placené tarify. 

Placené tarify zahrnují například rozšířenou DDoS ochranu bez nutnosti manuálního zapnutí v případě útoku, pokročilý WAF s více pravidly a ochranou proti novým typům útoků, pokročilé možnosti optimalizace obrázků, více page rules, detailní analytické nástroje a další bezpečnostní a výkonnostní funkce. Zevrubné srovnání si můžete prohlédnout v ceníku níže, podrobnější srovnání všech tarifů a jejich funkcí naleznete v oficiálním ceníku na webu CloudFlare. 

Ceník CloudFlare

Zákaznická podpora - 8/10

Jak bylo řečeno výše, podoba zákaznické podpory se odvíjí od zvoleného tarifu. U toho bezplatného budeme muset počítat s nejnižší možnou mírou zákaznické podpory, a to pouze v podobě dokumentace a nápovědy, kterou sami naleznete na webu. Pokud zvolíte nejlevnější plán, Pro, získáte možnost kontaktování podpory přes kontaktní formulář. Tarif Business pak navíc nabídne možnost kontaktu přes praktický online chat. Bezesporu nejrozsáhlejší možnosti zákaznické podpory nabídne tarif Enterprise, který kromě e-mailu a chatu zahrnuje také možnost využití telefonní linky, a to 24/7/365.

Centrum nápovědy CloudFlare

Jak už asi napovídá absence češtiny v samotném rozhraní, českého jazyka se nedočkáme ani v případě zákaznické podpory. Jak veškeré komunikační kanály, tak centrum nápovědy a dokumentace jsou dostupné pouze v angličtině, respektive dalších světových jazycích, jako například němčině, italštině, francouzštině a španělštině. 

Pro koho je CloudFlare vhodný?

Vzhledem k širokému výběru tarifů, který zahrnuje jak zcela bezplatný tarif, tak možnost sestavení tarifu na míru, se rozhodně nebojíme CloudFlare doporučit skutečně každému. Jednotlivci a malé weby ocení základní ochranu a zlepšení výkonu, které poskytuje bezplatný tarif, malé weby zase mohou využít základní bezpečnostní funkce a rychlostní optimalizace bez nutnosti vysokých investic v rámci tarifu Pro. Větší weby a e-shopy se mohou za stále velice příjemnou cenu těšit na ochranu proti DDoS útokům, SSL certifikáty a optimalizaci výkonu. Zkrátka nepřijdou ani velké korporace a technologické firmy, které vyžadují vysokou úroveň bezpečnosti a výkonu, či globální organizace, pro které je zásadní rychlé načítání obsahu pro uživatele po celém světě. 

Zároveň je na místě připomenout, že Cloudflare využívá model s pevnou měsíční cenou, zatímco konkurenti jako Amazon CloudFront a Fastly často účtují podle objemu přenesených dat. CloudFlare je tak ideální v případě, že máte na svých stránkách konzistentní návštěvnost a je pro vás zásadní především předvídatelnost nákladů. Modely založené na objemu dat sice mohou být levnější, ale mohou vést k vysokým a nepředvídatelným nákladům při náhlém nárůstu návštěvnosti.

Závěrečné hodnocení - 9,2/10

Na závěr nezbývá než říct, že CloudFlare nabídne dlouhou řadu výhod a jen pár vad na kráse. Těšit se můžete na bezplatnou verzi i placené tarify s mnoha užitečnými funkcemi, přehledné uživatelské rozhraní i bohaté centrum nápovědy. Jediným větším mínusem tak zůstává absence češtiny, a to jak v rámci uživatelského rozhraní, tak nápovědy a podpory.