H

ledáte nástroj pro zjednodušení práce s dokumenty a automatizací úkolů? Řešením může být nástroj Coda, který kombinuje textové dokumenty, tabulky, formuláře a pokročilé automatizace v jednom prostředí. Pojďme se společně podívat, jaké funkce nabídne a zda se vyplatí investice do placené verze.

Důvěryhodnost nástroje Coda - 10/10

Společnost Coda není na trhu žádným nováčkem - byla založena již před deseti lety, v roce 2014, a svůj hlavní produkt uvedla na trh o tři roky později, v roce 2017. Od té doby se platforma neustále vyvíjí a rozšiřuje o nové funkce, které odpovídají potřebám moderních uživatelů. Coda si získala tisíce příznivců po celém světě a v současné době ji aktivně používá více než 50 000 týmů. Tento robustní nástroj přináší nejen kombinaci dokumentů, tabulek a aplikací v jednom prostředí, ale díky integraci umělé inteligence nyní nabízí ještě vyšší úroveň automatizace a efektivity.

Zastáváme názor, že před zakoupením jakéhokoli placeného softwaru by měl mít uživatel možnost si jej nejprve bezplatně vyzkoušet, aby zjistil, zda skutečně vyhovuje jeho potřebám. Coda si od nás v tomto ohledu získává plusové body, protože nabízí 30denní bezplatnou zkušební verzi, a to bez nutnosti zadávat jakékoli platební údaje. To znamená, že si můžete plně otestovat všechny funkce nástroje, aniž byste se museli obávat nechtěných poplatků nebo automatických předplatných. Nástroj tak můžeme bez obav označit za zcela důvěryhodný.

Jednoduchost použití - 8/10

Jak se dozvíte dále v recenzi, Coda nabízí opravdu širokou škálu funkcí. Nabízí se tak otázka, jak je to s jednoduchostí používání, zejména pro ty, kteří s Codou teprve začínají. 

Dobrou zprávou je, že samotná registrace je velmi rychlá a zabere jen pár minut. Po registraci budete vyzváni k vyplnění krátkého dotazníku o vašich preferencích a způsobech, jak plánujete Codu využívat. Tento krok lze snadno přeskočit, pokud se jím nechcete zdržovat, a následně se dostanete přímo do uživatelského rozhraní.

Dotazník při registraci do nástroje Coda

Aby bylo první seznámení s Codou snazší, platforma poskytuje podrobný tutorial, který vás krok za krokem provede základními funkcemi. Tento tzv. „training mode“ ocení zejména ti, kteří se s Codou teprve seznamují. Přestože velké množství funkcí může zpočátku působit nepřehledně, tento výukový režim vám pomůže první kroky úspěšně zvládnout. Pomoc naleznete také v sekci Resources, kde najdete návody, videokurzy a praktické tipy. Počítejte však s tím, že nástroj (včetně uživatelského prostředí a nápovědy) je dostupný pouze v angličtině

Zároveň je na místě poznamenat, že množství funkcí se odvíjí také od zvoleného tarifu. Pokud začínáte s bezplatnou verzí, omezená funkcionalita vám paradoxně usnadní orientaci, protože se nebudete muset vypořádat s přemírou možností hned na začátku. Díky tomu se můžete postupně seznámit s jednotlivými nástroji a funkcemi a později, pokud to bude potřeba, přejít na plně vybavené placené tarify.

Training mode v nástroji Coda

Uživatelské rozhraní - 10/10

Uživatelské rozhraní Codě nabízí širokou škálu funkcí, které se liší podle zvoleného tarifu. Na první pohled působí moderně a minimalisticky a navzdory počátečnímu tápání se v něm brzy zorientujete. 

Na levé straně obrazovky se nachází navigační panel pro rychlý přístup k dokumentům a projektům. Dokumenty lze organizovat do složek, což zjednodušuje přehlednost a umožňuje snadnou správu i většího množství projektů. Přes levý navigační panel se dostanete také k šablonám, nastavení ikon, správě členů a týmů či zkratkám. Druhé menu je v pravém horním rohu a zahrnuje nastavení profilu a předplatného, nápovědu, galerii, statistiky či zvoneček s upozorněními.

Centrální část patří editoru, ve kterém můžete vytvářet a spravovat své dokumenty. Editor funguje jako hybrid mezi textovým editorem a tabulkovým procesorem, což znamená, že kromě klasického textu můžete snadno vkládat tabulky, grafy, seznamy úkolů a další prvky. Coda používá flexibilní blokový systém, který umožňuje přidávat jednotlivé prvky a organizovat je přesně podle vašich potřeb. Nad editorem se nachází panel nástrojů, který obsahuje možnosti formátování textu, vytváření odkazů, vkládání médií, apod. Tento panel se dynamicky mění na základě toho, na co v textu kliknete. 

Uživatelské rozhraní Coda

Funkce - 10/10

Tím se dostáváme k dalšímu důležitému bodu dnešní recenze, a to funkcionalitě nástroje. Funkcí nabídne Coda opravdu hodně, jejich množství se odvíjí od zvoleného tarifu. Kromě tvorby dokumentů kombinujících text, tabulky, seznamy úkolů, grafy a další interaktivní prvky funkce zahrnují například:

  • Neomezenou velikost dokumentu pro nesdílené dokumenty,
  • Propojené tabulky, grafy, kanban tabule a formuláře,
  • Výkonné vzorce a automatizace,
  • Historii verzí dokumentů,
  • Skryté stránky,
  • Vlastní domény,
  • Vlastní ikony a branding,
  • Uzamykání dokumentů,
  • Správu přístupu ke složkám,
  • Synchronizaci mezi dokumenty,
  • Audity událostí,
  • Šablony.

Za zmínku stojí také rozsáhlá integrace s více než 600 nástroji, včetně Gmailu, Slacku, Google Kalendáře, Jira, GitHubu apod., která umožňuje efektivně propojit data napříč platformami a využívat vzorce a obousměrné databáze k manipulaci s daty přímo v Codě. 

A jak jsme již nakousli v úvodu, Coda se může nově pochlubit umělou inteligencí, která usnadňuje práci s daty a textem. Umělá inteligence vám pomůže například s tvorbou obsahu, generováním a úpravou textu, tvorbou tabulek na základě zadaných kritérií, shrnutím klíčových informací z dokumentů či třeba automatickým doplňováním a zpracováním dat v tabulkách. Kromě toho AI poskytuje zpětnou vazbu na texty, včetně návrhů na vylepšení gramatiky či stylu. 

Cena - 10/10

Nástroj Coda musíme v prvé řadě pochválit za čistě bezplatnou verzi. Přestože nabízí pouze základní funkcionalitu, pro řadu uživatelů bude naprosto dostačující. Plusové body dáváme také za možnost 30denního vyzkoušení placených tarifů zdarma, a to bez nutnosti zadávání platebních údajů.

Pokud vám nebude bezplatný tarif dostačovat, vybírat můžete z celkem 3 placených tarifů. U každého tarifu platíte pouze za uživatele, kteří mají oprávnění vytvářet nové dokumenty. Uživatelé, kteří mají pouze právo upravovat nebo prohlížet dokumenty, jsou vždy zdarma, což ocení zejména týmy s větším počtem členů.

Nejlevnější tarif Pro pořídíte za 10 dolarů měsíčně na uživatele při roční platbě, tarif Team vychází na 30 dolarů měsíčně při roční platbě. Pokud dáváte přednost platbě na měsíční bázi, zaplatíte měsíčně 12, potažmo 36 dolarů. Cena tarifu Enterprise je stanovena individuálně. 

Ceník nástroje Coda

Zákaznická podpora - 8/10

Pokud si nebudete s něčím vědět rady, v prvé řadě se můžete obrátit na rozsáhlou nápovědu, která zahrnuje jak obsáhlé články, tak videotutoriály. Kromě toho se můžete obrátit na komunitu v rámci komunitního fóra či si najmout Coda specialistu. Zákaznickou podporu lze kontaktovat na live chatu či prostřednictvím e-mailu, přednostní podpora je zahrnutá pouze v tarifu Enterprise. Na všech kanálech zákaznické podpory i v nápovědě počítejte s angličtinou, češtinu ani žádný další světový jazyk Coda momentálně nenabízí. 

Pro koho je nástroj Coda vhodný?

Nástroj Coda můžeme doporučit zejména projektovým manažerům či týmům, které hledají nástroj pro správu více projektů v jednom prostoru. Díky integrovaným dokumentům a široké škále funkcí, jako jsou tabulky, formuláře a automatizace, je Coda ideální volbou pro ty, kteří potřebují kombinovat různé procesy a dokumenty na jedné platformě. Skvěle se hodí i pro uživatele, kteří si chtějí pracovní nástroj v maximální míře přizpůsobit svým potřebám. 

Pokud naopak dáváte přednost jednodušším nástrojům s omezenými funkcemi, Coda by pro vás mohla být příliš komplexní. V takovém případě může být dostačující i její bezplatná verze, nebo můžete zvolit českou alternativu, jako je Freelo, která nabízí intuitivnější prostředí a podporu v češtině.

Závěrečné hodnocení - 9,5/10

Na závěr lze říci, že Coda určitě stojí za vyzkoušení. Zaujala nás zejména svým dynamickým editorem, širokými možnostmi přizpůsobení a bohatou nabídkou funkcí, včetně umělé inteligence. Přesto může být množství funkcí pro začínající uživatele trochu složité na pochopení. Mezi nevýhody patří také absence české lokalizace a omezená zákaznická podpora.

Naštěstí Coda nabízí měsíční bezplatnou zkušební verzi a také free verzi, díky čemuž si nástroj můžete bez závazků vyzkoušet. Pokud vám nepadne do oka, můžete sáhnout po některém z konkurenčních nástrojů.