P

racujete často v Excelu a hledáte způsob, jak si usnadnit práci při vytváření složitých vzorců? Řešení se ukrývá v nástroji umělé inteligence Excel Formula Bot. Jak už název napovídá, tento nástroj dokáže automaticky generovat vzorce pro komplikované finanční, statistické nebo jiné matematické operace. Kromě toho výrazně usnadňuje práci s daty a zároveň snižuje riziko chyb, které mohou vzniknout při ručním zadávání vzorců. Pojďme se společně podívat, zda se jedná o důvěryhodný nástroj a kolik zaplatíme za prémiové funkce.

Důvěryhodnost služby Excel Bot Formula - 9/10

Přestože se jedná o poměrně nový nástroj, za dobu svého fungování si stačil získat pěknou řádku věrných uživatelů a kladných hodnocení, které napovídají o jeho důvěryhodnosti. V našich očích jeho důvěryhodnost zvyšuje také fakt, že základní funkce lze využívat bez přihlášení, a tedy i bez zadávání jakýchkoliv osobních údajů. Pokud se rozhodnete vytvořit účet, potěší vás zjištění, že není nutné zadávat ani platební údaje. Na ty dojde až v případě, že zvolíte některý z placených tarifů ve formě předplatného. V recenzích a uživatelských hodnocení jsme neobjevili žádné stížnosti na problémy se zrušením předplatného, a nástroj tak v tomto směru můžeme označit za důvěryhodný. 

Excel Formula Bot lze použít i bez přihlášení

Co se týká spolehlivosti nástroje, zde je na místě opatrnost. Jedná se o nástroj umělé inteligence, která není neomylná a čas od času může přijít s chybným řešením. Doporučujeme tak vzorce a další výstupy z nástroje kontrolovat a doplňovat vlastními znalostmi nebo ověřením výsledků. Zejména při práci s velmi složitými daty nebo specifickými výpočty může dojít k nepřesnostem. AI je skvělým pomocníkem, ale vždy by měla fungovat jako nástroj, který uživateli usnadňuje práci, nikoliv jako absolutní řešení.

Jednoduchost použití - 9/10

Pochválit musíme také snadné použití nástroje. Přestože lze základní funkce nástroje používat i bez registrace, samotné vytvoření uživatelského účtu je otázkou pár minut. Po vyplnění základních údajů stačí potvrdit e-mailovou adresu zadáním kódu a můžeme se pustit do vytváření vzorců a využívání dalších funkcí. Aby byla křivka učení co nejstrmější, nechybí praktický průvodce, který nám vysvětlí všechny základní funkce. 

Generování vzorců v Excel Formula Bot

I bez průvodce je však použití nástroje Excel Formula Bot opravdu jednoduché. Stačí do příslušného pole zadat popis toho, co chceme v Excelu spočítat, a nástroj nám automaticky vygeneruje odpovídající vzorec, který si můžeme zkopírovat do své tabulky. Podobně snadné je použití dalších funkcí, jako je analýza dat. Nástroj umožňuje nahrávat data jak z Excelu, tak Google Sheets.

Nějaké mouchy by se však přece jen také našly. Primárně jde o absenci češtiny v uživatelském rozhraní. Přestože nástroj umožňuje zadávat data v češtině, samotné rozhraní je v anglickém jazyce. Případně můžete také zvolit některý ze světových jazyků, jako je španělština, francouzština, němčina, portugalština nebo čínština. 

Uživatelské rozhraní - 10/10

Se snadným použitím nástroje souvisí přehledné uživatelské prostředí. Na úvodní stránce najdete přehledně všechny dostupné funkce i doplňkové nástroje, jako je konvertor PDF nebo možnost instalace rozšíření Excel Formula Bot do prohlížeče. Po levé straně se nachází menu, odkud se dostaneme k nahraným datům, chatům s chatbotem a všem dalším důležitým funkcím, které jsme viděli na úvodní straně. Nechybí možnost nahlédnout do historie aktivit či změnit předplatné. V levém dolním rohu najdete ikonu svého profilu, která nabízí rozbalovací menu s možnostmi jako jsou úprava nastavení, zobrazení ceníku, kontaktní informace, přístup k vašemu profilu, dokumentaci a také možnost odhlášení.

Úvodní stránka uživatelského rozhraní Excel Formula Bot

Funkce - 10/10

Jak napovídá název nástroje, hlavní funkce nástroje spočívá v generování excelových vzorců na základě slovního zadání. Tím však nabízené funkce rozhodně nekončí. Nástroj také umožňuje komunikovat s vašimi daty prostřednictvím chatbotu, což usnadňuje interakci a analýzu. Dále nabízí funkce pro čištění a přípravu dat, jejich označování nebo klasifikaci. Mezi doplňkovými nástroji naleznete převod PDF souborů do Excelu, Excel VBA, generování SQL dotazů, pomoc s Excel vzorci, šablony pro Excel, Apps Scripts a práci s regulárními výrazy (Regex). 

Cena - 9/10

Samozřejmě platí, že počet nástrojů a funkcí, které můžete využívat, závisí na zvoleném předplatném. Pokud zůstanete u bezplatné verze, je třeba počítat s omezeným počtem použití jednotlivých funkcí - free verze zahrnuje 5 použití nástroje za měsíc, 5 otázek v chatu, 1 přípravu dat a 15 vylepšení dat. 

Pokud zjistíte, že potřebujete jednotlivé funkce využívat častěji, nezbývá než zvolit některý z placených tarifů. Ty se od sebe liší jak cenou, tak právě počtem použití jednotlivých funkcí měsíčně. 

Nejlevnější variantou je tarif Basic za 5 dolarů měsíčně či 42 dolarů ročně, který zahrnuje neomezené používání nástrojů (generátor vzorců, generátor tabulek, SQL, atd.), přístup k doplňkům v Excelu a Google Sheets, 10 dotazů do chatu měsíčně, 2 přípravy dat měsíčně, 30 obohacení dat měsíčně, 1 synchronizaci dat, možnost přidat 2 soubory na chat a limit velikosti souboru 5 MB.

Nejpopulárnější variantou je tarif Unlimited, který za 16 dolarů měsíčně či 134 dolarů ročně nabídne vše zahrnuté v základním tarifu a navíc neomezený počet dotazů v chatu, neomezené přípravy dat, 2 000 obohacení měsíčně, vylepšenou přesnost a výsledky obohacení, 10 synchronizací dat, možnost přidat 20 souborů na chat a limit velikosti souboru 100 MB.

Nejvíce funkcí nabídne tarif Unlimited+ za 40 dolarů měsíčně či 336 dolarů ročně. Ten zahrnuje vše, co tarif Unlimited, a navíc 20 000 obohacení měsíčně, 20 synchronizací dat a limit velikosti souboru 150 MB. Pokud by vám to stále bylo málo, můžete si nechat vytvořit nabídku na míru

Ceník placených tarifů Excel Formula Bot

Zákaznická podpora - 8/10

Pokud máte nějaké dotazy, nahlédnout můžete do dokumentace, která zahrnuje jak rozsáhlou nápovědu, tak přehledně zpracované často kladené dotazy FAQ. Zákaznickou podporu lze kontaktovat pouze prostřednictvím kontaktního formuláře, případně na sociálních sítích. Nápověda ani podpora bohužel nejsou dostupné v českém jazyce. 

Pro koho je Excel Formula Bot vhodný?

Nástroj Excel Formula Bot můžeme doporučit všem uživatelům bez ohledu na to, zda jste v používání excelu a dalších tabulkových nástrojů zběhlí, či naprostí zelenáči. Začátečníci ocení jak možnost generovat vzorce, tak si nechat vysvětlit jejich tvorbu a fungování, což jim pomůže rychleji zvládnout práci s tabulkami. Pokročilým uživatelům nástroj výrazně ušetří čas, zejména při vytváření komplexních vzorců. Analytici a datoví odborníci najdou v Excel Formula Bot užitečné funkce pro analýzu, čištění a obohacování dat, což usnadní práci s rozsáhlými datovými soubory. Firmy a profesionálové mohou tento nástroj využít ke zjednodušení každodenních úkolů, jako jsou finanční výpočty nebo reporty. V každodenním pracovním životě přijdou vhod také doplňkové funkce, jako je převod PDF či generování šablon pro Excel.

Závěrečné hodnocení - 9/10

Přestože nějaké mouchy v podobě absence češtiny či občasné chybovosti bychom našli, celkově je Excel Formula Bot velice užitečný nástroj, který pomůže s tvorbou vzorců i zpracováním dat. Všechny funkce si můžete vyzkoušet v rámci bezplatné verze, a bude jen na vás, zda se rozhodnete přejít na placený tarif.