R

ozhodli jste se na svém webu prodávat nějaký produkt? Pokud hledáte nástroj, který vám usnadní prodej a správu fakturace, FAPI.cz je možná trefou do černého. Tento český nástroj nabízí praktické funkce pro automatizaci prodeje, tvorbu faktur a přijímání online plateb. Ať už prodáváte online kurzy, e-book nebo fyzický produkt, FAPI.cz vám pomůže zefektivnit vaše podnikání a ušetřit čas strávený administrativou. Pojďme si představit jeho přednosti, které vám mohou výrazně ulehčit každodenní provoz, ale i jeho případné neduhy.

Důvěryhodnost nástroje FAPI - 10/10

Jen s nevolí používáte nástroje nástroje v angličtině a zároveň rádi podpoříte původní českou firmu? V tom případě si u vás FAPI.cz jistě získá plusové body - jedná se o český projekt, který nabízí všechny své služby v češtině. FAPI, respektive jeho předchůdce, vzniklo v roce 2012 jako interní řešení pro automatizaci prodeje a fakturace, když jeho tvůrci nenalezli systém, který by vyhovoval jejich potřebám. Když s nástrojem “vlastní výroby” zvládli obsloužit přes 1 000 klientů a udělat obrat přes 8 milionů korun, rozhodli se řešení nabídnout i dalším podnikatelům. A FAPI bylo na světě! Od té doby nástroj prošel zásadním vývojem a nyní slouží stovkám spokojených firem, kterým usnadňuje každodenní rutinní procesy spojené s online prodejem​.

VYZKOUŠEJTE FAPI ZDARMA

Bez obav tak můžeme říct, že se jedná o solidní společnost, které můžete na 100% důvěřovat. 

Jednoduchost použití - 10/10

Pokud zvažujete pořízení FAPI, pravděpodobně si chcete administrativu kolem online prodeje zjednodušit, ne ještě více zkomplikovat. Naprosto zásadním kritériem by tak mělo být snadné použití. Tuto podmínku FAPI jednoznačně splňuje. Po bleskové registraci vás FAPI zavede do administrativního rozhraní, kde na vás čeká praktický průvodce Seznámení. Ten vám ukáže, jak to celé funguje a kde najdete všechny základní prvky. Pokud už máte s nástrojem zkušenosti, či si zkrátka věříte, průvodce můžete přeskočit. 

Samozřejmě se i po seznámení s nástrojem může stát, že si s něčím nebudete vědět, či něco nebudete umět najít. Pro tyto případy je tu jak obsáhlá nápověda, tak Otazníčky u jednotlivých polí a ovládacích prvků s praktickými vysvětlivkami. Podobnou funkci plní také tzv. TipBoxy, které vám vysvětlí souvislosti a popíšou další kroky.

Jakmile se s nástrojem seznámíte, automaticky se zapne Průvodce nastavením účtu o třech jednoduchých krocích, kterými vás provedou praktické videonávody. Během pár minut nastavíte jak fakturační údaje, bankovní účty a DPH, tak samotný produkt a prodejní formulář. A jakmile bucete mít vše nastavené, jednoduše vložíte formulář do svého webu pomocí HTML kódu, který vám FAPI připraví. 

Uživatelské rozhraní FAPI

Uživatelské prostředí - 10/10

Jak je asi zřejmé z plného počtu bodů za jednoduchost použití, hlavním benefitem FAPI je skutečně přehledné a intuitivní uživatelské prostředí. Zkrátka a dobře, neztratíte se v něm, ani kdybyste se opravdu snažili. Design je moderní a funkční, s důrazem na jednoduchost a efektivitu, což usnadňuje správu online prodeje a fakturace i méně technicky zdatným uživatelům. Všechny důležité funkce a prvky naleznete na přehledné horní liště dashboardu: 

  • Nástěnka: Hlavní přehled o aktuálním stavu vašeho podnikání, zobrazuje například grafy fakturace, poslední faktury, nezaplacené objednávky či obrat. 
  • Faktury: Sekce pro vytváření, správu a export faktur.
  • Platby: Přehled a správa všech platebních transakcí.
  • Klienti: Databáze a export zákazníků.
  • Prodej: Správa prodejních formulářů, produktů, slevových kódů, šablon zpráv a upomínek, dopravy, voucherů či stránek. 
  • Statistiky: Analýzy a reporty o prodeji.
  • Nastavení: Možnosti nastavení fakturačních údajů, platebních metod, fakturace, číselné řady, notifikací a reportů, loga a podpisů, správa projektů a propojení aplikací. 

Funkce -10/10

FAPI je skutečně všestranný nástroj, který se může pochlubit celou řadou praktických funkcí pro správu prodeje a fakturace. Tou základní jsou samozřejmě prodejní formuláře, které jsou optimalizované jak pro počítače, tak pro mobilní telefony. Ve všech tarifech je možné vytvářet neomezené množství produktů a formulářů. Pochválit musíme také fakt, že FAPI nabízí vlastní WordPress plugin FAPI Member pro členské sekce a mobilní aplikaci FAPI Pocket, díky které budete mít přehled o všech nových objednávkách. 

VYZKOUŠEJTE FAPI ZDARMA

Tím však dostupné funkce stále nekončí. Těšit se můžete také na: 

  • Dárkové vouchery
  • Slevové kódy, 
  • Prodej do zahraničí v 10 cizích jazycích a měnách,
  • Dva druhy upsellu.

Možnosti integrace - 10/10

Poměrně důležitým parametrem jsou také možnosti integrace. V tomto ohledu si FAPI rovněž vede velice dobře. Propojení s aplikacemi je věnovaná záložka v administrativním rozhraní, kde můžete na pár kliknutí připojit rozmanité nástroje, jako jsou účetní systémy, affiliate, SMS a platební brány či e-mailingové nástroje: 

  • Platební brány: Pays, Comgate, GoPay, ThePay, Stripe, Global Payments.
  • E-mailingové nástroje: SmartEmailing, Sendinblue, Ecomail, Mailchimp, MailerLite.
  • Nástroje pro tvorbu webu: MentorTools, Elementor, FAPI Member plugin, Mioweb.
  • Účetní systémy: Pohoda, Money, UOL.
  • SMS brány: BulkGate, SMSbrána, GoSMS.
  • Affiliate program: AffilBox.
  • Odesílání zásilek: Zásilkovna.
  • Kontrola dat: Foxentry.
  • CRM systémy: Anabix.
  • Odložené platby: Twisto.
  • Směna měny: CyrrusFX.
  • Banky: AirBank, ČSOB, Moneta, Fio Banka, UniCredit, Česká spořitelna a další.
Možnosti propojení FAPI

Cena - 8/10

Pak je tu samozřejmě otázka ceny. Než se podíváme na konkrétní čísla, v prvé řadě musíme pochválit fakt, že FAPI nabízí možnost bezplatného vyzkoušení na 14 zdarma, a to bez nutnosti zadávání platebních údajů. Pokud se vám nástroj zalíbí, vybírat můžete ze tří různých tarifů - čistě bezplatný tarif bohužel musíme oželet. 

VYZKOUŠEJTE FAPI ZDARMA

Rozhodování mezi jednotlivými tarify je poměrně snadné. Zahrnují tytéž funkce a liší se pouze počtem provedených objednávek za měsíc. Pokud limit objednávek náhodou překročíte, automaticky vám bude vystavena doplatková faktura za přechod na vyšší tarif. V případě, že překročíte limit nejvyššího tarifu (300 objednávek měsíčně), za každou objednávku nad limit zaplatíte 2 Kč. V případě, že očekáváte vyšší počet objednávek, doporučujeme si odhadem spočítat finální částku a porovnat ji s ceníkem konkurenčních nástrojů. 

Pokud chcete ušetřit, doporučujeme zvolit roční předplatné. Cenové rozdíly mezi tarify i roční a měsíční platbou můžete porovnat v tabulce níže. Všechny ceny jsou uvedeny bez DPH.

STARTCOMFORTPREMIUM
Roční platba158 Kč/měsíc575 Kč/měsíc1 075 Kč/měsíc
Měsíční platba190 Kč/měsíc690 Kč/měsíc1 290 Kč/měsíc

Zákaznická podpora - 9/10

Jak již bylo řečeno, FAPI je český nástroj a veškerá komunikace se zákaznickou podporou tak probíhá v češtině. Podporu můžete kontaktovat jak prostřednictvím e-mailu či kontaktního formuláře na webu, tak telefonicky. Bod z hodnocení podpory musíme strhnout jen za absenci live chatu, který je zkrátka někdy nejrychlejším a nejpraktičtějším řešením. 

Centrum nápovědy FAPI

Pokud nechcete problém řešit s podporou, ale raději na vlastní pěst, k dispozici je vám rozsáhlá nápověda. Začíst se můžete také do blogu či si v sekci Novinky prohlédnout, co je ve FAPI nového. 

Pro koho je nástroj FAPI vhodný?

Jak vám možná napověděl ceník, odpověď na tuto otázku spočívá především v počtu objednávek. Pokud řešíte jednotky objednávek měsíčně, pravděpodobně se vás nutnost automatizace prodeje netýká. Jsou-li však čísla o něco vyšší, možná už přišel čas investovat třeba právě do FAPI. Ideální bude především pro prodej dražších produktů, nejrůznějších kurzů, webinářů a e-booků, díky integraci Zásilkovny ho však můžete využít i pro prodej fyzických produktů.

Pokud patříte spíše na druhou stranu spektra a maximum objednávek nejvyššího tarifu dalece překračujete, je na místě trochu matematiky, zda se vám FAPI vyplatí, či raději zvolit jiné řešení.

VYZKOUŠEJTE FAPI ZDARMA

Závěrečné hodnocení - 9,5/10

Jak jste se mohli sami přesvědčit v našem hodnocení výše, FAPI je opravdu praktický nástroj, na které bychom nějaké větší chyby hledali jen marně. Pokud patříte mezi klienty, na které FAPI cílí, tedy s desítkami až nižšími stovkami objednávek měsíčně, bezpochyby nebudete jeho pořízení litovat.