C

hcete si pomocí umělé inteligence vygenerovat obrázek? To už dnes není žádný problém - vybírat můžeme z nespočtu různých nástrojů, počínaje oblíbeným MidJourney. Ten má však možná vážnou konkurenci v nástroji s líbivým názvem Ideogram, který mimo jiné láká bezplatnou verzí. Pojďme se podívat, jakými funkcemi se může pochlubit a jak to vypadá s cenou placených tarifů. 

Důvěryhodnost nástroje Ideogram - 10/10

Ideogram byl podobně jako řada konkurenčních nástrojů založen v roce 2022, a to kanadskými vývojáři Mohammadem Norouzim, Williamem Chanem, Chitwanem Sahariou a Jonathanem Ho. Stanovili si odvážný cíl - vyvinout AI nástroj pro generování obrázků s lepšími schopnostmi renderování textu než tehdy dostupné modely. Jestli byli ve svém pokusu úspěšní, to jsme mohli poprvé otestovat o rok později, kdy byl na trh uveden model 0.1. Zájem veřejnosti o nástroj rozhodně nechyběl a v prvním týdnu ho použilo 90 000 uživatelů, kteří vygenerovali na 3 miliony obrázků. Uživatelé si v té době chválili především schopnost Ideogramu generovat čitelný text. 

Přestože dnes můžeme narazit na řadu nedůvěryhodných nástrojů umělé inteligence, Ideogram mezi ně rozhodně nepatří. Nejen, že nástroj vychvaluje řada recenzí a uživatelských hodnocení, ale důvěryhodnost zvyšuje také možnost bezplatného vyzkoušení základních funkcí.

Bezplatný tarif nástroje Ideogram

Uživatelské rozhraní - 9/10

Pokud bychom měli vyzdvihnout jednu přednost nástroje Ideogram, pak bezpochyby přehledné uživatelské rozhraní. Pokud jste byli zvyklí na použití MidJourney prostřednictvím Discordu (či vás to od jeho použití odrazovalo), Ideogram vás potěší přívětivým webovým rozhraním. Po přihlášení získáte přístup k hlavní stránce, kde můžete zadávat textové prompty pro generování obrázků. Všechny hlavní funkce, jako je zadávání promptů, úpravy obrázků a procházení galerie, jsou snadno dostupné z hlavního menu​, stejně jako nastavení účtu či upgrade na placenou verzi. 

Jedinou nevýhodou je možná fakt, že na hlavní stránku Ideogramu se zkrátka nedostanete bez přihlášení - pokud byste si jen rádi prohlédli galerii obrázků vygenerovanými ostatními uživateli, máte smůlu. Nástroj navíc nenabízí klasickou registraci pomocí e-mailu, ale pouze prostřednictvím účtu Google či Apple. Za tuto malou vadu na kráse strháváme bod, jinak je uživatelské rozhraní na jedničku.

Zadávání promptu Ideogram

Jednoduchost použití - 10/10

S přívětivým uživatelským rozhraním souvisí také opravdu snadné použití. Prakticky vše probíhá na hlavní stránce, kde naleznete jak galerii, tak okno pro zadávání promptů. Pokud není vymýšlení promptů vaší silnou stránkou, jistě oceníte funkci Magic Prompt, která rozvine jednoduché zadání za vás. Posléze už můžete vybírat z několika vygenerovaných obrázků a dále je upravovat podle svých potřeb. Tedy za předpokladu, že zvolíte některý z placených tarifů - bezplatná verze bohužel editaci neumožňuje. 

Máte-li placený tarif, během několika kliknutí můžete obrázek přiblížit nebo oddálit, oříznout, změnit jeho velikost, kreslit a upravovat barvy či přidat text, případně změnit zobrazení na soukromé.

Funkce - 10/10

Navzdory přímočarému uživatelskému rozhraní nabídne Ideogram celou řadu užitečných funkcí. První z nich, funkci Magic Prompt, jsme již zmiňovali výše. Jedná se o užitečného pomocníka, který pomůže všem, kteří tak trochu zápolí s vymýšlením vhodného promptu. Pokud máte pouze základní nápad, Magic Prompt jej automaticky rozvine a doplní o detaily, které vedou k vytvoření komplexnějšího a zajímavějšího obrázku. 

PŘÍKLAD: Při zadání “ilustrace psa” nám Magic Prompt rozvinul zadání na “Dojemná lustrace chlupatého bílého psa, který šťastně hraje aport s usmívajícím se dítětem v bujně zeleném parku. Slunce září jasně, vrhá teplé světlo na scénu, zatímco jemný vánek šustí stromy. Dětský smích naplňuje vzduch, když běží za hravým psem, a radost okamžiku je hmatatelná.” 

Generování obrázku Ideogram

Magic Prompt však není jedinou funkcí, kterou se může Ideogram pochlubit. Ocenit musíme také funkci Remix, která umožňuje vzít existující obrázek a vytvořit jeho nové varianty. Tato funkce je velmi užitečná, pokud se vám líbí určitý styl nebo kompozice, ale chcete vyzkoušet různé variace barev, pozadí nebo dalších detailů. Podobně užitečná je funkce Negative Prompt, díky které můžete specifikovat, co nemá být zahrnuto nebo na co se nemá AI zaměřovat při generování obrázků.

Pokud zvolíte některou z placených verzí, funkcí na vás čeká ještě více. Kupříkladu můžete nahrát vlastní obrázky a použít je jako základ pro generování nových výtvorů. Pokud používáte Ideogram pro generování vzorů, vhod přijde například také funkce Tile, která umožňuje vytvářet bezešvé opakující se vzory. 

Poslední funkce, kterou rozhodně nesmíme opomenout, je Private Generations. Jak název napovídá, tato funkce umožňuje generovat obrázky, které nejsou veřejně přístupné ostatním uživatelům. Tato funkce je ideální pro citlivé nebo soukromé projekty, kde je důležitá ochrana soukromí a důvěrnost. Můžete tak pracovat na svých projektech bez obav z neoprávněného přístupu nebo kopírování své práce. I tato funkce je dostupná pouze v placených plánech. 

Cena - 10/10

Tím se dostáváme k další důležité části dnešní recenze - ceně. Jak již bylo řečeno, Ideogram nabízí i čistě bezplatnou variantu, která je časově neomezená (nejedná se tedy o pouze zkušební trial). Omezení nás naopak čekají v počtu promptů denně, formátu (stahovat můžeme pouze JPG, ne PNG) a nemožnosti obrázky editovat. Editace i stahování v PNG je součástí všech placených plánů, které se od sebe liší primárně maximálním počtem prioritních a pomalých promptů měsíčně. 

Nejlevnějším placeným tarifem je Basic za 8 dolarů měsíčně při platbě na měsíční bázi a 7 dolarů měsíčně při roční platbě. Těšit se můžete na 400 prioritních a 100 pomalých promptů měsíčně, editor, stahování v PNG, pokročilé nastavení a funkci Tile.

Zlatou střední cestou je tarif Plus za 20 dolarů měsíčně na měsíční bázi a 16 dolarů měsíčně při roční platbě. Součástí plánu je 1 000 prioritních promptů a neomezené množství pomalých promptů. Navíc nabídne také možnost nahrání vlastních obrázků, generování soukromých obrázků a možnost smazání obrázků. 

Nejdražší variantou je tarif Pro za 60 dolarů měsíčně při měsíční platbě a 48 dolarů měsíčně při roční platbě. Nabídne 3 000 prioritních promptů měsíčně a neomezené pomalé prompty. V brzké době by měla přibýt také funkce hromadného generování obrázků. 

Ceník tarifů Ideogram

Zákaznická podpora - 7/10

Pokud si nevíte rady se samotným nástrojem Ideogram, stačí se začíst do dokumentace, kde jsou k dispozici podrobné návody i sekce často kladených otázek. Alternativou je také komunita kolem Ideogramu, která vám jistě ochotně poradí. Na samotnou zákaznickou podporu Ideogramu se můžete obrátit pouze v případě, že řešíte problémy s platbou za předplatné. I pro tyto případy je dostupná pouze prostřednictvím e-mailu. 

Pro koho je Ideogram vhodný?

Vzhledem ke snadnému použití a poměrně nízkým cenám se Ideogram setká s úspěchem u široké škály uživatelů, včetně profesionálních designérů, umělců, marketérů a tvůrců obsahu, kteří potřebují rychle a efektivně vytvářet vizuálně atraktivní obrázky. Využití najde u firem i jednotlivců, kteří chtějí vytvářet personalizovanou grafiku, jako jsou například loga, plakáty, memy nebo třeba přání. Fantazii se meze nekladou!

Závěrečné hodnocení - 9/10

Jak je zjevné z dnešní recenze, výhody Ideogramu výrazně převyšují případné vady na kráse. Snadné použití, příjemné uživatelské prostředí, nízké ceny i celá řada rozmanitých funkcí z něj dělají nástroj pro generování obrázků, který stojí za vyzkoušení.