J

edním ze základních pilířů úspěchu je efektivita, a v digitálním světě to platí dvojnásob. Pokud pro svou práci používáte různé platformy, nástroje a software, může být složité je všechny synchronizovat a efektivně využívat. V tu chvíli přichází na scénu make.com (dříve Integromat), inovativní služba, která umožňuje automatizaci a integraci rozmanitých aplikací a služeb. Díky intuitivnímu uživatelskému rozhraní a široké škále předpřipravených integrací můžete snadno vytvářet komplexní automatizační scénáře bez nutnosti znalosti kódování. 

Důvěryhodnost služby Make - 10/10

Přestože dnes působí Make.com na globální úrovni, společnost založili vývojáři z České republiky, kteří si kladli za cíl vytvořit nástroj pro snadnou automatizaci a integraci aplikací bez nutnosti programování. Služba byla poprvé uvedena na trh v roce 2012, tehdy ještě původním názvem Integromat. Poté, co tuzemskou společnost koupil v roce 2020 německý Celonis, si prošla rebrandingem a byla přejmenována na Make.com, aby název lépe odrážel její ambice na globálním trhu. 

Uživatelské rozhraní Make

Přechod na Make.com přinesl nejen nový název, ale také řadu významných vylepšení a rozšíření funkcionalit. Mezi hlavní změny patří modernizované uživatelské rozhraní, rozšíření možností automatizace a integrace s ještě širším spektrem aplikací, a lepší podpora pro podnikové uživatele. Make.com navíc klade velký důraz na bezpečnost, což jen zvyšuje celkovou důvěryhodnost tohoto nástroje.

VYZKOUŠEJTE MAKE.COM ZDARMA

Nástroj tak můžeme označit za 100% důvěryhodný a neváháme ho doporučit všem, kteří hledají vhodný nástroj pro automatizaci a rádi by podpořili původně český projekt. 

Jednoduchost použití - 10/10

Jednou z hlavních výhod nástroje Make je především jeho opravdu snadné použití, pro které nepotřebujete žádné programátorské dovednosti. Platforma je zkrátka a dobře navržena tak, aby ji mohl využít každý, kdo má alespoň základní počítačové znalosti. Pochválit musíme především intuitivní uživatelské rozhraní, ve kterém můžete snadno vytvářet automatizace jednoduchým přetažením a uvolnění různých akcí a spouštěčů. Práci vám navíc usnadní také velký výběr předdefinovaných šablon, které si snadno přizpůsobíte svým konkrétním potřebám a požadavkům. 

Šablony scénářů Make

Funkce - 10/10

Pokud jste se s nástrojem pro automatizaci procesů setkáváte poprvé, možná vás zajímá, jak to celé funguje, a na jaké funkce se vlastně můžete těšit. Make.com umožňuje automatizaci procesů propojením různých aplikací a služeb prostřednictvím vizuálního editoru, kde jednoduše vytváříte tzv. scénáře přetahováním bloků akcí a spouštěčů. Tyto scénáře pak automaticky přenášejí data a vykonávají definované úkoly na základě nastavených podmínek a načasování. Scénáře se navíc mohou větvit nebo obsahovat různé podmínky či cykly. Zkrátka a dobře, Make umožňuje i bez znalosti programování snadno a efektivně automatizovat různé procesy. 

VYZKOUŠEJTE MAKE.COM ZDARMA

Make nabízí nespočet funkcí, mezi kterými neustále přibývají nové. Mezi ty nejoblíbenější (a nejužitečnější) patří především: 

  • Drag&drop editor: Intuitivní správa scénářů a akcí pomocí přetahování.
  • Časování automatizací: Nastavení přesných spouštěčů nebo časů pro spuštění automatizací.
  • HTTP/Webhooky: Propojení s jakýmkoli poskytovatelem s otevřenou API.
  • Úprava dat: Možnost upravovat příchozí data přímo v Make.
  • Různé cesty: Nastavení různých variant automatizací podle scénářů.
  • Kontrola chyb: Definování, jak má automatizace reagovat na chyby.
  • Historie automatizací: Ukládání všech běhů automatizací pro bezpečnost a přehled.
  • Snadná správa: Jednoduché zapínání a vypínání automatizací podle potřeby.
  • Spolupráce s kolegy: Sdílení scénářů s kolegy pro společnou správu.

Samozřejmě se nabízí otázka, s jakými aplikacemi lze Make propojit. Jednoduše nemá smysl nástroj pořizovat, pokud nenabízí integraci s nástroji, které používáte. V současné době nabízí Make možnost integrace s více než 1 800 aplikacemi, což je poměrně pěkné číslo, přestože některé konkurenční nástroje, jako například Zapier, nabídnou aplikací více. 

Aplikace pro integraci

Cena - 9/10

Pokud nad použitím Make váháte, dobrou zprávou je, že nástroj nabízí bezplatnou verzi, v rámci které si ho můžete zdarma vyzkoušet. Pokud vás však budou limitovat některá omezení, jako je například omezený počet aktivních scénářů, vybírat můžete z celkem 3 placených tarifů. 

Nejlevnější variantou je plán Core, v rámci kterého za 9 dolarů měsíčně získáte 10 000 operací měsíčně a neomezený počet scénářů, což je ideální pro menší firmy a jednotlivce.

Tarif Pro za 29 dolarů měsíčně nabízí navíc vlastní proměnné, vstupy scénářů, vyhledávání v úplném protokolu provedení, flexibilní využití operací a prioritní provádění scénářů

Pokud pracujete v týmu, jasnou volbou bude nejdražší tarif Team, kdy za 99 dolarů měsíčně získáte další výhody, jako je správa více týmů a oprávnění, vysoká priorita provádění scénářů a možnost vytvářet a sdílet šablony scénářů. A pokud vám nebude žádný ze tří placených tarifů vyhovovat, k dispozici je také tarif na míru Enterprise.

Ceník základních tarifů Make

Zákaznická podpora - 8/10

Přestože použití nástroje Make je velice intuitivní, občas mohou nastat problémy či situace, kdy potřebujete poradit. V rámci základních tarifů se bohužel live chatu nebo infolinky nedočkáme, podpora 24/7 je dostupná pouze pro plán na míru Enterprise. Při jakýchkoliv problém se tedy musíme obrátit na obsáhlou nápovědu a dokumentaci, zapsat se můžete také do Akademie, která vás provede základy používání Make. V neposlední řadě si můžete nechat poradit od ostatních uživatelů na komunitním fóru.

Při hodnocení kvality zákaznické podpory musíme bohužel strhnout body nejen za absenci online chatu, ale také za fakt, že ačkoliv lze v uživatelském rozhraní nastavit češtinu, většina důležitých informací zůstává v angličtině. 

Pro koho je nástroj Make vhodný?

Vzhledem k širokému výběru tarifů a snadnému použití je automatizační nástroj Make vhodný pro každého, ať ho pořizujete jako jednotlivec, menší, střední či velká firma. Díky flexibilitě a široké škále funkcí, které nabízí, je ideální pro všechny, kteří chtějí zvýšit efektivitu, snížit manuální práci a zkrátka lépe integrovat různé aplikace a služby do svých pracovních postupů. Využití pro Make najdou jak marketingové týmy a projektový manažeři, tak podnikatelé, kteří hledají snadno použitelné řešení pro automatizaci každodenních úkolů.

Abyste si byli skutečně jistí, že se jedná o ten pravý nástroj právě pro vás, nezapomeňte v prvé řadě zkontrolovat, že nabízené integrace zahrnují nástroje, které používáte. Přestože nabídka aplikací je opravdu široká, oproti konkurenci některé specializované nástroje přece jen chybí.

VYZKOUŠEJTE MAKE.COM ZDARMA

Závěrečné hodnocení - 9,4/10

Přestože nějaké mouchy v podobě chybějícího live chatu či některých aplikací by se přece jen našly, celkově vzato se jedná o velice užitečný nástroj, který výrazně zjednodušuje automatizaci procesů a zvyšuje produktivitu. Make.com je díky svému intuitivnímu uživatelskému rozhraní, bohaté škále integrací a možnostem vytváření komplexních scénářů vhodný pro široké spektrum uživatelů, od jednotlivců po velké týmy. Nabízí flexibilní tarifní plány, které se přizpůsobí vašim potřebám a rozpočtu, a umožňuje automatizaci bez nutnosti programování, což z něj dělá skvělou volbu i pro ty, kteří nemají technické znalosti.