U

mělá inteligence za poslední roky ovládla celou řadu oborů, a vzdělávání není výjimkou. Přestože bychom rozhodně měli mít na paměti, že AI je dobrý sluha, ale špatný pán, nástroje jako MathGPTPro mají obrovský potenciál pro usnadnění samostudia. MathGPTPro dokáže nejen vyřešit složité matematické úlohy, ale především poskytovat podrobné a srozumitelné vysvětlení jednotlivých kroků. Pojďme se společně podívat na klíčové vlastnosti i cenu tohoto nástroje.

Důvěryhodnost služby MathGPTPro - 9/10

Když jde o vzdělávání, důvěryhodnost a především přesnost výsledků nástrojů umělé inteligence je naprosto klíčová. Přestože MathGPTPro je poměrně čerstvá novinka (světlo světa spatřil v roce 2023), v tomto směru si vede poměrně dobře. O důvěryhodnosti značí nejen pěkná uživatelská hodnocení, ale například také fakt, že se mu dostalo podpory od prestižního akcelerátoru Y Combinator. Z hlediska důvěryhodnosti musíme pochválit také možnost použití bezplatné verze bez nutnosti zadávání platebních údajů.

Pochopitelně je tu také otázka přesnosti. Nástroj má údajně v řešení matematických problémů o 25 % vyšší přesnost než GPT-4. To už je samozřejmě pěkné číslo, ale jako u všech nástrojů AI bychom měli mít na paměti, že není neomylný. I když je MathGPTPro velmi přesný, chybička se tu a tam vloudí, zejména pak u složitějších úloh či rovnic. Doporučujeme nebrat výsledky slepě jako absolutní pravdu, ale používat nástroj jen jako praktického pomocníka při studiu a v případě pochybností si ověřit výsledky i jinak.

Uživatelské rozhraní MathGPT

Jednoduchost použití - 9/10

Přestože pro dnešní studenty jsou moderní technologie jako prodloužená ruka, jednoduché a intuitivní použití ocení každý. V případě MathGPTPro je snadné použití samozřejmostí. Ačkoliv nástroj lze v bezplatné verzi používat bez nutnosti přihlášení, registrace je otázkou doslova pár vteřin. Pro urychlení celého procesu můžete použít například také svůj účet Google nebo Apple.

Stejně snadné je i samotné použití. Do příslušného okna zadáme matemickou úlohu/rovnici či její fotografii a MathGPTPro okamžitě začne pracovat na řešení. Nástroj pak nejen poskytne odpověď, ale také podrobně vysvětlí každý krok řešení

Z hlediska použití tak jedinou větší nevýhodou zůstává absence češtiny. Přestože nástroj dokáže pracovat s českým zadáním a česky také odpovídat, samotné rozhraní je pouze v angličtině či některém z dalších světových jazyků, mezi kterými čeština zatím chybí. 

Uživatelské rozhraní - 10/10

Ke snadnému použití MathGPTPro přispívá především velice jednoduché uživatelské prostředí, kde nepřekáží žádné zbytečnosti. Zatímco ve středu stránky najdeme pole pro zadávání matematického problému, v menu po levé straně můžeme přepínat mezi jednotlivými funkcemi. Nechybí ani historie, tlačítko pro přepnutí jazyka, nastavení účtu a  předplatného či nápověda. Podobně jako v ChatGPT můžeme v horní části stránky přepínat mezi MathGPTPro a MathGPTMax. A pokud raději používáte telefon než počítač, jistě oceníte také praktickou mobilní aplikaci pro iOS i Android. 

MathGPTPro vám nejen spočítá řešení, ale také vysvětlí postup

Funkce - 9/10

Přestože hlavní funkcí MathGPTPro je řešení matematických úloh a poskytování vysvětlení postupu, nástroj nabízí také několik dalších užitečných funkcí. Pochválit musíme například  funkci Notebook, která umožňuje kombinovat text, výpočty a poznámky v jednom dokumentu, což je ideální pro učení a přípravu na zkoušky. Nechybí ani klasická vědecká kalkulačka pro případ, že byste si chtěli některý z výpočtů ověřit ručně. Využít můžete také editor vzorečků. V případě, že sáhnete po placené verzi, těšit se můžete na zadávání hlasem.

Pokud zvažujete MathGPTPro primárně jako náhradu klasického doučování, možná vás zaujme funkce AI Tutor, která vám při řešení úloh nejen zodpovídá konkrétní otázky, ale také vysvětluje principy a logiku krok za krokem, podobně jako by to udělal skutečný učitel. Tato funkce je zatím bohužel pouze ve fázi beta testování a pro její vyzkoušení je potřeba zapsat se na waitlist. 

Cena - 9/10

Plné bodové hodnocení si u nás MathGPTPro získal především pro svou bezplatnou verzi, kterou můžete používat bez nutnosti zadávání platebních údajů či dokonce přihlášení. Samozřejmě je potřeba počítat s pár omezeními. Zatímco MathGPTPro je ideální pro řešení každodenních matematických problémů či učiva v rámci základní a střední školy, na obtížnější matematické už stačit nemusí. K dispozici také není funkce Notebook a hlasové zadání, omezený je rovněž počet nahraných souborů a kopírování a vkládání textu. 

Pokud chcete nástroj využít skutečně naplno, nevyhnete se pořízení placeného předplatného. To si můžete předplatit na jak měsíční, tak roční bázi. Zatímco tarif Prime nabídne všechny funkce bez jakýchkoliv omezení, u levnějšího tarifu Basic již musíme počítat s omezením využití pokročilého nástroj MathGPTMax na 100 úloh měsíčně, funkcí Notebook v trialové verzi a pouze 10 hlasovými zadáními denně.  

Cena MathGPT měsíčně při roční platbě

Ceny za měsíc na obrázku výše platí v případě ročního předplatného, které je potřeba platit celé najednou. Pokud vám vyhovuje placení vyšší částky na měsíční bázi, připravte se na téměř dvojnásobné zdražení. Zatímco za tarif Basic zaplatíte 9,99 dolarů měsíčně, za tarif Prime dáte hned 29,99 dolarů

Zákaznická podpora - 8/10

Máte-li nějaké otázky, odpověď můžete zkusit najít v sekci často kladených otázek. Jelikož je však sekce FAQ velice omezená, se svým dotazem se můžete obrátit také na zákaznickou podporu prostřednictvím kontaktního formuláře, případně napsat na podporu e-mail. Pokud pomineme discord, tímto možnosti kontaktování končí. 

Kontaktní formulář MathGPTPro

Pro koho je MathGPTPro vhodný?

MathGPTPro je vhodný pro každého, kdo potřebuje pomoct s matematickými úlohami. Zatímco pro běžné výpočty či učivo základní a střední školy si vystačíte s bezplatným tarifem, pro složitější matematické problémy je vhodnější MathGPTMax, který je součástí placených tarifů. 

Závěrečné hodnocení - 9/10

Celkově vzato je MathGPTPro užitečný nástroj, který najde využití u každého, kdo potřebuje poradit s matematickými výpočty a úlohami. Velkým plusem je bezesporu snadné použití, příjemné uživatelské rozhraní a bezplatná verze, ocenit musíme také poměrně levný tarif Basic. Body jsme neopak odečetli za absenci češtiny v uživatelském rozhraní a poněkud omezené možnosti kontaktování podpory. Navzdory těmto pár mouchám je MathGPTPro praktický nástroj pro všechny, kteří potřebují rychlé a efektivní řešení matematických úloh.