V

našem seriálu věnovaném recenzím antivirů už jsme si představili nejpopulárnější antivirové programy u nás. Avastem, AVG či Nortonem však nabídka rozhodně nekončí, a pokud si poradíte s zákaznickou podporou v angličtině, možnosti jsou ještě širší. Příkladem budiž americký antivirus McAfee, který se může pochlubit špičkovou ochranou i bezplatnou zkušební verzí. Pojďme se společně podívat, jaké placené tarify nabízí a na jaké funkce se můžete těšit. 

Důvěryhodnost služby McAfee - 10/10

Americká společnost McAfee, původně McAfee Security, patří mezi největší technologické firmy zaměřené na kybernetickou bezpečnost na světě. Založena byla už v roce 1987 Johnem McAfeem, avšak od roku 2011 je pobočkou firmy Intel. Navzdory dlouhé a úspěšné historii se McAfee nevyhnuly nějaké ty kontroverze, které se naštěstí netýkaly samotného softwaru či společnosti, ale právě původního zakladatele, který po svém odchodu z firmy vedl kontroverzní život plný právních a osobních problémů. Na chod společnosti to však nějak zásadní vliv nemělo, a antivirus McAfee tak můžeme bez obav označit za důvěryhodnou a spolehlivou službu. Firma je pravidelně hodnocena nezávislými bezpečnostními agenturami a dosahuje výborných hodnocení v testech bezpečnostních produktů, zejména v oblasti ochrany proti malwaru, phishingu a ransomwaru.

Jednoduchost použití a uživatelské rozhraní -  9/10

Přestože instalaci antiviru McAfee zvládne každý, ve srovnání s konkurenčním Avastem je o kapku komplikovanější. I v případě, že se rozhodnete začít bezplatnou zkušební verzí, před stažením instalačních souborů se nevyhnete registraci. Následný proces instalace už je intuitivní a přímočarý. Co se týká případně odinstalace, pro kompletní odstranění programu z počítače můžete použít McAfee Consumer Product Remover. 

Přestože uživatelské podpory v češtině se nedočkáme, samotné uživatelské rozhraní do češtiny lokalizováno je. Snadno se v něm zorientujete, ať už jde o správu předplatného či spuštění kontrolního testování počítače. Nechybí záložky věnované uživatelskému účtu, správě předplatného či například notifikacím. 

Výhody antiviru McAfee

Funkce - 8/10

Podobně jako konkurenční antivirové programy nabídne McAfee ochranu před všemi známými viry, malwarem a dalšími kybernetickými hrozbami. Tím samozřejmě zahrnuté funkce nekončí - antivirus McAfee Total Protection zahrnuje řadu dalších funkcí, které poskytují komplexní zabezpečení nejen pro vaše zařízení, ale i pro vaše soukromí a digitální identitu: 

  • Ochrana online: McAfee vás ochrání před hrozbami na internetu, jako jsou škodlivé webové stránky a phishingové útoky, díky čemuž budou vaše osobní údaje a finanční informace v bezpečí.
  • Firewall: Nechybí vestavěný firewall, který ochraní vaši síť před neoprávněným přístupem a útoky z internetu.
  • Rodičovská kontrola: Rodiče jistě ocení fakt, že McAfee Total Protection umožňuje nastavit omezení pro přístup dětí na internet, a ochránit je tak je před nevhodným obsahem a nástrahami online světa. 
  • Šifrování a skartace citlivých souborů: Nástroje pro bezpečné šifrování citlivých souborů a jejich skartaci chrání vaše data před neoprávněným přístupem a zneužitím.
  • WebAdvisor: Varování před nebezpečnými webovými stránkami. 
  • Optimalizace počítače: Nástroje, které pomohou zrychlit fungování počítače.
  • Správce hesel: Automatické generování, ukládání a vyplňování hesel.
  • Skener: Skenuje a instaluje důležité aktualizace.
  • Detektor SMS podvodů

Zátěž na počítač - 8/10

Pro instalaci antiviru McAfee budete potřebovat 2 GB RAM a 1,3 GB volného místa na disku. Pro srovnání, oblíbený Avast vyžaduje 1 GB paměti RAM a 2 GB místa na pevném disku. Přestože antivirus McAfee počítač nezatěžuje výrazněji než konkurence, na starších počítačích může být jeho použití poněkud pomalé a těžkopádné. McAfee nabízí antivirus jak pro operační systém Windows, tak Mac. 

Systémové požadavky McAfee

Cena - 8/10

Jak již bylo řečeno, vyzkoušet můžete bezplatnou verzi. Nejedná se však o plnohodnotnou alternativu zdarma, jakou známe například od zmiňovaného Avastu, ale pouze zkušební trial na 30 dní. To je sice škoda, na druhou stranu ale musíme pochválit fakt, že pro spuštění zkušebního trialu není potřeba zadávat platební údaje. 

Pokud se rozhodnete pro placenou verzi, vybírat můžete ze tří variant. Ty se od sebe neliší zahrnutými funkcemi či délkou trvání, ale počtem zařízení. Za roční předplatné McAfee Total Protection pro 1 zařízení zaplatíme 1 599 Kč, pro 5 zařízení pouze 1 999 Kč. Nejvýhodněji vychází balíček Rodina pro 10 zařízení, který pořídíme za 2 999 Kč. V současné době je navíc nabízen s výraznou slevou za příjemných 1 249 Kč, tedy 125 Kč na zařízení/rok. 

Ve srovnání s konkurencí se nejedná o nejnižší ceny, pokud však využijete slevy na předplatné pro 10 zařízení, cena je už poměrně příjemná. V případě, že nechcete, aby vám po skončení předplatného byla automaticky stržena částka za další období, nezapomeňte si v nastavení zakázat automatické obnovení. I v tomto případě včas obdržíte e-mail s oznámením o blížícím se konci předplatného a výzvou k jeho obnovení.

JednotlivecVíce zařízeníRodina
Počet zařízení1Až 5Až 10
Cena ročního předplatného1 5991 999 Kč2 999 Kč*

*Momentálně ve slevě za 1 249 Kč.

Zákaznická podpora - 7/10

Pokud si s něčím nebudete vědět rady, v prvé řadě nahlédněte do sekce Často kladených dotazů, kterou naleznete po přihlášení do uživatelského účtu v sekci Časté dotazy. Pokud umíte anglicky, odpověď můžete nalézt také v sekci nápovědy. Poslední variantou je kontaktování zákaznické podpory e-mailem či prostřednictvím live chatu, opět však počítejte s tím, že s češtinou si nevystačíte. Telefonní linka pro české zákazníky bohužel také chybí. 

Nejčastější dotazy na antivirus McAfee

Pro koho je antivirus McAfee vhodný?

Přestože McAfee patří mezi globálně populární antiviry, nemusí být ideální volbou pro každého. Po alternativě sáhněte zejména v případě, že neumíte příliš dobře anglicky. McAfee je vhodný především pro uživatele, kteří hledají komplexní zabezpečení více zařízení (Windows, Mac, mobilní zařízení) v rámci jedné licence, například pro rodiny nebo malé firmy. Výhodou jsou také pokročilé funkce, jako je ochrana soukromí, rodičovská kontrola, správce hesel a VPN.

Závěrečné hodnocení - 8/10

Jak vyplývá z bodového hodnocení, McAfee patří spíše k průměru. Přestože nabízí dostatek funkcí, včetně antivirové ochrany, firewallu, ochrany identity a rodičovské kontroly, jeho česká lokalizace je omezená, což může být pro mnoho uživatelů překážkou. Za podobnou cenu raději zvážte alternativy, jako je český Avast, který poskytuje nejen plně lokalizované rozhraní, ale i čistě bezplatnou verzi a menší zatížení systému.