I

nternet znamená nejen neomezené možnosti, ale také nespočet hrozeb, které číhají na každém kroku. Pokud se chcete před hrozbami efektivně chránit, nevyhnete se pořízení kvalitního antiviru. Výběr je však opravdu široký a může být obtížné se v nabídce zorientovat. Abychom vám nákup antivirového programu trochu ulehčili, připravili jsme si pro vás praktického průvodce výběrem a tipy na pět nejlepších antivirových programů na trhu. Tak pojďme na to!

Co jsou antiviry?

V prvé řadě si odpovězme na otázku, co to ten antivirový program vlastně je. Jak název napovídá, jedná se o software, který detekuje, blokuje a eliminuje škodlivé programy a soubory. Přestože se možná snažíte chovat na internetu obezřetně, hrozby jsou stále sofistikovanější a neustále se vyvíjejí, a používání antivirového programu je tak pro zajištění bezpečnosti vašich dat a zařízení naprosto klíčové. Bez adekvátní ochrany mohou být odcizeny vaše osobní údaje, vaše zařízení může být napadeno ransomwarem, který zašifruje vaše soubory a požaduje výkupné, nebo může dojít k narušení výkonu vašeho systému kvůli škodlivému softwaru. 

Před čím by měl antivir chránit?

Tím se dostáváme k dalšímu důležitému bodu dnešního článku - hrozbám, před kterými by měl kvalitní antivir chránit. Moderní antivirové programy poskytují ochranu proti širokému spektru kybernetických hrozeb, mezi které patří:

  • Malware: Obecně škodlivý software navržený k poškození, narušení nebo získání neoprávněného přístupu k počítačovým systémům, sítím nebo zařízením. Pod tento pojem spadají například počítačové viry, červi, trojské koně apod. 
  • Spyware: Software, který tajně sleduje vaše aktivity a sbírá osobní informace, aniž byste si toho byli vědomi. Spyware může zaznamenávat stisky kláves, sledovat internetovou aktivitu nebo sbírat citlivé údaje.
  • Adware: Software, který zobrazuje nevyžádané reklamy. Adware může zpomalit výkon systému či rychlost internetu, zobrazovat obtěžující vyskakovací okna nebo nastavit novou domovskou stránku.  
  • Ransomware: Škodlivý software, který uzamkne soubory a požaduje výkupné za jejich odemknutí. Ransomware může způsobit ztrátu důležitých dat a samozřejmě také finanční ztráty.
  • Phishing: Podvodné získávání citlivých informací, jako jsou hesla a bankovní údaje, prostřednictvím falešných e-mailů nebo webových stránek, které věrně napodobují vzhled důvěryhodných webů. Phishingové útoky jsou bohužel stále sofistikovanější a mohou snadno oklamat i zkušené uživatele.

Jaké funkce by měl mít kvalitní antivirový program?

Včasnou detekcí a odstraněním škodlivého softwaru to samozřejmě nekončí. Jelikož jsou hrozby na internetu stále sofistikovanější, kvalitní antivirový program by měl v ideálním případě nabízet také tyto funkce:

  • Real-time skenování: Průběžná kontrola souborů, e-mailů a webových stránek, která včas odhalí a zablokuje všechny podezřelé aktivity.
  • Plánované skenování: Funkce, která umožňuje nastavit pravidelné skenování systému pro odhalení a odstranění všech potenciálních hrozeb.
  • Firewall: Bezpečnostní systém navržený k ochraně počítačových sítí před neoprávněným přístupem a kybernetickými útoky.
  • Ochrana soukromí: Nástroje jako VPN , ochrana webové kamery a správce hesel, které vám zajistí bezpečnost a soukromí na internetu.
  • Automatické aktualizace: Chybět by neměly pravidelné aktualizace databáze virů a samotného antivirového programu, aby byla vždy zajištěna ochrana proti nejnovějším hrozbám.
Technická podpora Bitdefender

Jak vybrat vhodný antivir?

Přestože nejzásadnějším parametrem při výběru vhodného antiviru je samozřejmě míra ochrany, kterou nabízí, zapomínat bychom neměli ani na další parametry. Při srovnání nabídky tak porovnejte nejen počet klíčových i doplňkových funkcí, ale například také uživatelskou přívětivost, díky které zvládnete instalaci a obsluhu antiviru i v případě, že si s technikou příliš nerozumíte. Vzhledem k tomu, že některé antiviry mohou zpomalit systém, nezapomeňte zkontrolovat také jeho dopad na výkon počítače, a to zejména v případě starších zařízení. A co si budeme povídat, velkou roli při výběru bude hrát i cena, která se může mezi jednotlivými programy lišit až v řádech sto korun ročně.

Stačí antivir zdarma?

Právě cena bývá pro spoustu uživatelů kamenem úrazu, a proto se mnoho lidí rozhoduje pro bezplatné antivirové programy. Bezplatné antiviry poskytují základní úroveň ochrany proti běžným hrozbám, jako jsou viry, spyware a adware, což je pro některé uživatele naprosto dostačující. Zejména pak v případě, že nepoužívají internet k citlivým aktivitám, jako je online bankovnictví nebo nakupování.

Bezplatný antivir Avast

Je však na místě připomenout, že bezplatné antiviry často postrádají pokročilejší ochranné funkce, které jsou nezbytné pro plnou bezpečnost. Zpravidla nezahrnují ochranu webové kamery, správce hesel nebo VPN. Navíc také často zobrazují reklamy nebo vyskakovací okna s nabídkami na upgrade na placenou verzi, což začne být po čase velice obtěžující. Nemluvě o méně častých aktualizacích virových databází a softwaru, což snižuje úroveň ochrany proti nejnovějším hrozbám.

Obecně se tak dá říct, že pro uživatele, kteří ukládají citlivé informace, často pracují s online bankovnictvím, nebo se pohybují v prostředí s vyšším rizikem kybernetických útoků, je placený antivir zkrátka a dobře lepší volbou. V případě firem je už pak placený antivir naprostou nezbytností.

Nejlepší antivirové programy

  1. Bitdefender
  • Aktuální recenze Bitdefender
  • Cena od 599 Kč/rok
  • Zákaznická podpora na telefonu
  • Zkušební verze na 30 dní zdarma
  • Systémové požadavky 2 GB RAM a 2,5 GB na disku

Pokud si nějaký antivir vede skvěle v téměř všech ohledech, pak rumunský Bitdefender. Tento antivirový program je v nezávislých testech pravidelně hodnocen jako jeden z nejlepších antivirů z hlediska detekce a odstranění malware. O jeho důvěryhodnosti a popularitě svědčí také fakt, že v současné době ho používá více než 500 milionů zařízení po celém světě.

Pokud pomineme celou řadu pokročilých funkcí, včetně ochrany proti phishingu, ochrany webové kamery, správce hesel, VPN a rodičovské kontroly, pochválit musíme především široký výběr tarifů, mezi kterými si vybere skutečně každý, od jednotlivce po firmy. To bohužel platí pouze pro uživatele operačních systémů Windows - majitelé Maců budou muset oželet některé z levnějších tarifů. Bohužel chybí zálohování na cloudu a zároveň je nutné počítat s lehce vyššími systémovými požadavky. Na druhou stranu se můžete těšit na skutečně intuitivní uživatelské rozhraní, ve kterém se neztratíte, a skvělou zákaznickou podporu. Ta je k dispozici jak na e-mailu, tak zákaznické lince. Pokud s pořízením váháte, jednoduše můžete vyzkoušet bezplatnou měsíční verzi. 

  1. Norton
  • Aktuální recenze zde
  • Cena od 399 Kč/rok
  • Zákaznická podpora na telefonu 
  • Zkušební verze na 14 dní zdarma
  • Systémové požadavky 2 GB RAM a 300 MB na disku

Neméně kvalitním (a oblíbeným) antivirem je Norton, který se podobně jako Bitdefender může pochlubit širokou uživatelskou základnou. Důvodem je především rozsáhlá ochrana a spousta užitečných funkcí, včetně rodičovské kontroly, zálohování na cloudu, doplňku pro studium na dálku, správce hesel či ochrany webkamery. Jejich množství se samozřejmě do jisté míry odvíjí od zvoleného tarifu, které jsou na výběr hned čtyři. Ty se od sebe liší jak počtem doplňků, tak s prostorem na cloudu a počtem zařízení.

Antivir Norton

Pochválit musíme příjemné uživatelské prostředí a také praktickou mobilní aplikaci, na druhou stranu se připravte na menší neduh v podobě vyskakovacích oken s nabídkami různých doplňků, a to i v rámci placených verzí. Podobně jako v případě Bitdefenderu však majitelé Maců musí počítat s pár omezeními, v tomto případě absencí některých funkcí. Co se týká zákaznické podpory, ta je tentokrát dostupná jak na telefonu, tak užitečném online chatu. Antivir Norton si můžete vyzkoušet zdarma, bohužel jen na 14 dní.

  1. ESET
  • Aktuální recenze zde
  • Cena od 612 Kč/rok
  • Zákaznická podpora na telefonu 
  • Zkušební verze na 30 dní zdarma
  • Systémové požadavky 500 MB RAM a 350 MB na disku

Přestože ESET obsadil třetí příčku, za předchozími dvěma antiviry rozhodně nijak nezaostává. Opět se může pochlubit příjemným uživatelským rozhraním, rozmanitými funkcemi a kvalitní zákaznickou podporou, která zahrnuje telefonní linku. Potěší také široký výběr produktů, mezi kterými snadno najdete ten, který vám bude vyhovovat jak zahrnutými funkcemi, tak cenou a počtem zařízení. 

Velké plus si ESET zaslouží za poměrně nízkou zátěž systému a nenáročné systémové požadavky, konkrétně 500 MB RAM a 350 MB na disku. Díky 30denní zkušební verzi si můžete ESET vyzkoušet zdarma a zjistit, zda splňuje vaše očekávání. Celkově je ESET skvělou volbou pro ty, kteří hledají vyvážený antivirový program s vynikající ochranou a minimálním dopadem na výkon počítače. 

  1. Avast
  • Aktuální recenze zde
  • Cena 690 Kč/rok
  • Zákaznickou podporu lze kontaktovat pouze formulářem
  • Nabízí i čistě bezplatnou verzi
  • Systémové požadavky 1 GB RAM a 2 GB na disku

V našem srovnání samozřejmě nesmí chybět ani český Avast, který patří mezi nejpoužívanější antiviry u nás. Velký podíl na tom samozřejmě má fakt, že Avast jako jeden z mála nabízí skutečně bezplatnou verzi, bez časového omezení. Daní za ušetřené peníze jsou bohužel vyskakovací okna s nabídkou placené verze, která mohou působit trochu rušivě, ale za bezplatnou ochranu jsou malou vadou na kráse. Mnohem větší vadou je tak především absence telefonní linky, která bohužel není k dispozici ani platícím uživatelům. 

VYZKOUŠEJTE AVAST ZDARMA

Pokud chcete využít Avast na maximum, pravděpodobně sáhnete po některé z placených verzí. Tarify jsou na výběr pouze dva, a to Premium a Ultimate. Liší se od sebe především počtem doplňků - verze Ultimate kromě základní ochrany obsahuje například také SecureLine VPN, Cleanup Premium a AntiTrack.

Ochrana antiviru AVG
  1. AVG
  • Aktuální recenze zde
  • Cena 849 Kč/rok
  • Zákaznickou podporu lze kontaktovat pouze formulářem
  • Nabízí i čistě bezplatnou verzi
  • Systémové požadavky 1 GB RAM a 2 GB na disku

Páté místo obsadil antivirus AVG. Tento antivir začal jako přímá konkurence Avastu, který ho však v roce 2016 odkoupil. Nebude tak žádným překvapením, že několik prvků mají společných - například virovou databázi, čistě bezplatnou verzi, systémové požadavky či velice podobné uživatelské rozhraní. Rozdíl v ceně je přitom zanedbatelný, a při rozhodování mezi AVG a Avastem tak věnujte pozornost hlavně jednotlivým funkcím, které od antiviru očekáváte.

Sečteno a podtrženo

Jak jste se mohli sami přesvědčit v našem srovnání, každý antivirový program má své silné i slabé stránky. Výběr ideálního antiviru tak závisí na vašich konkrétních potřebách, preferencích a samozřejmě také rozpočtu. Pokud hledáte špičkovou ochranu s bohatými funkcemi, jasnou volbou bude Bitdefender, který nabízí rozsáhlé funkce, telefonickou podporu a 30 dní zkušební verze zdarma. Pro ty, kteří preferují zákaznickou podporu dostupnou na telefonu i online chatu, je ideální Norton. Pokud máte omezené systémové prostředky, nejvhodnější bude ESET s bezkonkurenčně nejnižšími nároky na systém. Český Avast, případně také AVG, jsou zase skvělou volbou pro ty, kteří hledají čistě bezplatnou verzi s možností upgradu na placenou variantu.