C

hodí na váš web návštěvníci ze všech koutů světa? Chcete zajistit maximální rychlost načítání i bezpečnost? V tom případě možná zvažujete implementaci CDN, které zajišťuje rychlé doručení obsahu návštěvníkům, ale také poskytuje nezbytnou ochranu proti kybernetickým útokům a optimalizuje výkon webu. V dnešním článku si toto užitečné řešení nejen představíme, ale také se podíváme na ty nejlepší CDN 2024.

Co je to CDN?

Začněme stručnou definicí toho, co CDN vlastně znamená. Jedná se o zkratku anglických slov Content Delivery Network, což lze volně přeložit jako síť pro doručování obsahu. Jak už možná tušíte, CDN je distribuovaná síť serverů, která má za úkol poskytovat uživatelům rychlý přístup k webovému obsahu. Toho dosahuje tím, že tento obsah doručuje ze serveru, který je geograficky nejblíže k uživateli. Tím se výrazně zkracuje doba načítání stránek, zvyšuje se spolehlivost přenosu dat a zlepšuje se celkový uživatelský zážitek.

Další výhody CDN

Zrychlení načítání obsahu samozřejmě není jediným benefitem, které použití CDN přináší. Těšit se můžete také na celkové zvýšení spolehlivosti - pokud dojde k selhání serveru, CDN servery jednoduše přesměrují provoz na jiný dostupný server. Díky dynamickému rozdělování obsahu mezi servery navíc nedochází k jejich přetížení jednotlivých serverů.

Další nespornou výhodou CDN je zvýšení celkového zabezpečení vašeho webu. CDN poskytovatelé často nabízejí pokročilé bezpečnostní funkce, jako je ochrana proti DDoS útokům, která distribuuje útok na více serverů najednou a chrání váš primární server před přetížením a potenciálními výpadky. Kromě toho CDN podporují šifrované připojení pomocí TLS/SSL certifikátů, čímž zajišťují bezpečný přenos dat mezi servery a uživateli.

V neposlední řadě nabízí většina CDN poskytovatelů praktické analytické nástroje pro monitorování výkonu a analýzu provozu. Díky těmto nástrojům získáte cenné informace, které můžete dále využít k optimalizaci výkonu vašich webových stránek.

Pro koho je CDN vhodné?

Dlouhý výčet výhod napovídá, že CDN nástroj patří mezi opravdu užitečné nástroje. Využití najdou primárně na webech s mezinárodním publikem, kde je důležité zajistit rychlé a spolehlivé načítání obsahu bez ohledu na geografickou polohu návštěvníků. CDN je nicméně užitečné i v případě, že k vám většina návštěvníků přichází z jedné geografické oblasti. Využití najde například v e-commerce, kde díky zrychlení načítání obrázků, popisků a dalšího obsahu pomáhá k udržení zákazníka na stránce. 

Nabízí se samozřejmě otázka, zda se vám implementace CDN vyplatí. Pokud provozujete skutečně malý osobní web nebo webovou stránku s nízkou návštěvností a na výše jmenovaných výhodách vám příliš nezáleží, náklady spojené s nasazením CDN mohou převýšit přínosy. Pro malé weby zkrátka nemusí být rychlost a výkon natolik kritické, aby odůvodnily investici do CDN.

Na co dát pozor při výběru CDN?

Usoudili jste, že ve vašem případě se vám CDN vyplatí? Aby vám investice do tohoto nástroje přinesla kýžené výsledky, je důležité vybrat dobrého a spolehlivého poskytovatele. Při jeho výběru vezměte v potaz několik základních kritérií:

  • Geografické pokrytí: Zajistěte, aby poskytovatel měl servery v regionech, odkud na váš web proudí nejvíce návštěvníků.
  • Bezpečnostní funkce: Zjistěte, zda poskytovatel nabízí ochranu proti DDoS útokům, podporuje TLS/SSL šifrování apod.
  • Cena: Srovnejte ceníky jednotlivých poskytovatelů a pozornost věnujte možnosti přizpůsobení tarifu vašim potřebám. Setkat se můžeme jak s fixním ceníkem, tak platbou za množství přenesených dat a počet požadavků, případně kombinací obou variant.
  • Zákaznická podpora: Zkontrolujte, jaká úroveň podpory je k dispozici (např. 24/7 podpora, různé kanály komunikace). Přečtěte si recenze a hodnocení zákaznické podpory, abyste zjistili, jak rychle a efektivně řeší případné problémy.

Nejlepší CDN 2024

Teď už se pojďme podívat na konkrétní CDN nástroje, které se v roce 2024 řadí mezi špičku v oboru. Zde jsou tři nejlepší CDN nástrojů od spolehlivých a důvěryhodných poskytovatelů:

  1. CloudFlare
  • Cena od 20 dolarů měsíčně
  • Nabízí bezplatný tarif
  • Míra zákaznické podpory závisí na tarifu

Bezpochyby nejpopulárnějších poskytovatelem CDN je CloudFlare. Pochválit musíme především bezplatnou verzi, ale také bohatý výběr placených tarifů, mezi kterými si každý vyberete takový, který vyhovuje jeho potřebám. Vzhledem k tomu, že jsou všechny tarify za fixní cenu, což je u CDN nástrojů spíše výjimkou, nechybí ani možnost vytvoření tarifu na míru. Za nejlevnější tarif Pro dáme 20 dolarů měsíčně, pokročilejší tarif Business nás již vyjde na 200 dolarů měsíčně. Poslední variantou je tarif Enterprise na míru vašim požadavkům, který navíc zahrnuje plnohodnotnou zákaznickou podporu. U ostatních tarifů si musíme vystačit s poněkud omezenou podporou, na druhou stranu nechybí obsáhlá dokumentace a nápověda. 

Ceník tarifů CloudFlare

Funkcionalita se samozřejmě odvíjí od zvoleného tarifu. Zatímco bezplatný tarifu nabídne základní DDoS ochranu, bezplatné SSL certifikáty, základní WAF, správu DNS, optimalizaci obrázků a minifikaci souborů, pokročilejší funkce zůstávají vyhrazeny pro placené tarify. 

  1. Amazon CloudFront
  • Cena od 0,085 dolarů za GB
  • Bezplatné vyzkoušení
  • Míra zákaznické podpory závisí na tarifu

Amazon CloudFront je jedním z nejvýkonnějších a nejflexibilnějších poskytovatelů CDN, a to díky své hluboké integraci s AWS ekosystémem. Přestože chybí bezplatný tarif jako takový, k dispozici je vyzkoušení zdarma. Na rozdíl od společnosti CloudFlare využívá cenový model, kdy platíte pouze za skutečně využité služby. Ceny začínají na 0,085 dolarech za GB přenesených dat a 0,0075 dolarech za 10 000 HTTP/HTTPS požadavků. Pro velké weby je k dispozici individuální vyčíslení ceny. 

Ceník Amazon CloudFront

Velkou výhodou nástroje CloudFront jsou především jeho bezpečnostní funkce. Všechny tarify zahrnují základní ochranu proti DDoS útokům prostřednictvím AWS Shield Standard, bezplatné SSL/TLS certifikáty a možnost integrace s AWS WAF pro pokročilou ochranu webových aplikací. Kromě toho CloudFront nabízí výkonné nástroje pro optimalizaci výkonu, jako je dynamické škálování, komprese a automatická optimalizace obrazu. 

  1. Fastly
  • Cena od 50 dolarů měsíčně + přenesená data
  • Nabízí bezplatnou zkušební verzi 
  • Podpora 24/7 u všech tarifů

Posledním oblíbeným CDN poskytovatelem, na který se dnes podíváme, je Fastly. To na první pohled může odradit vyšší cenou, která začíná na 50 dolarech měsíčně v kombinaci s poplatky za přenesená data. Jedním z hlavních benefitů Fastly je jeho bezplatná zkušební verze. Pochválit musíme také fakt, že všechny placené tarify zahrnují nepřetržitou zákaznickou podporu.

Ceník tarifů Fastly

Co se týká funkcionality, Fastly nabízí výkonnou ochranu proti DDoS útokům, rychlé SSL certifikáty a pokročilou optimalizaci obsahu. Kromě toho vyniká flexibilitou a širokými možnostmi přizpůsobení, díky čemuž umožňuje uživatelům vytvářet vlastní konfigurace. 

Slovo závěrem

Přestože výběr CDN poskytovatelů je samozřejmě mnohem větší, vybrali jsme pro vás tři skutečně kvalitní nástroje, které vás nezklamou. Je už jen na vás, který cenový model vám bude vyhovovat nejvíce: fixní, flexibilní či kombinace obou. Pamatujte, že pečlivý výběr CDN poskytovatele má vliv na výkon, zabezpečení a dostupnost vašeho webu, což se pozitivně odrazí na spokojenosti návštěvníků vašeho webu a celkovém úspěchu vašeho online projektu!