Z

važujete spuštění nového webu? Pak před vámi nevyhnutelně leží otázka hostingu. Pokud už předem víte, že váš projekt bude mít velkou návštěvnost, rozumnou volbou bude pravděpodobně VPS, kompromis mezi sdíleným a dedikovaným hostingem. V dnešním článku se podíváme nejen na výhody VPS serverů a poradíme vám, jaké parametry při výběru zvolit, ale také pro vás máme tipy na ty nejlepší VPS servery. Tak pojďme na to!

Co je VPS server?

V prvé řadě si odpovězme na otázku, co to ten VPS server vlastně je. VPS je zkratka anglického výrazu "Virtual Private Server" neboli virtuální privátní server. Jak název napovídá, VPS představuje formu hostingu, která poskytuje virtuální server s vlastním vyhrazeným prostorem na fyzickém serveru. Nabídne tak kontrolu a flexibilitu podobně jako u dedikovaného serveru, ale za nižší náklady.

VPS funguje na principu virtualizace, což je proces, při kterém se fyzický server rozdělí na několik nezávislých virtuálních serverů. Každý z těchto virtuálních serverů má své vlastní zdroje a operační systém, ale sdílí fyzický hardware s ostatními virtuálními servery.

Výhody a nevýhody VPS serveru

Tím se dostáváme k dlouhé řadě výhod, které VPS servery nabízí. Asi nebude žádným překvapením, že obrovskou výhodou VPS serveru je především velká kapacita - VPS poskytuje více procesorového výkonu, paměti RAM a úložného prostoru, což je vhodné pro náročnější aplikace a vyšší objem návštěvnosti. Zatímco sdílený webhosting by brzy mohl mít potíže s přetížením, v případě VPS serverů si hlavu s rychlostí načítání stránek zpravidla dělat nemusíte. Benefity VPS nabídne i z hlediska bezpečnosti. Každý VPS je izolovaný od ostatních, což znamená, že aplikace a služby běžící na jednom VPS neovlivňují ostatní virtuální servery.

Samozřejmě je však potřeba počítat i s nějakými těmi nevýhodami. Pokud máte opravdu omezený rozpočet, možná vás příliš nepotěší cena, která je o něco vyšší než u klasického sdíleného hostingu. Na druhou stranu se jedná o výrazně levnější alternativu dedikovaného serveru, a přestože vyšší cena může být pro některé odrazující, výhody ve formě lepšího výkonu, zvýšené bezpečnosti a větší kontroly nad serverovými prostředky často převažují počáteční investici. V konečném důsledku je VPS ideální volbou pro ty, kteří potřebují více než sdílený hosting, ale zároveň nechtějí nést plnou zátěž a náklady spojené s dedikovaným serverem.

Co zvážit při výběru VPS serveru?

Podobně jako v případě sdíleného webhostingu je důležité zvážit několik klíčových faktorů, které ovlivní výkon, bezpečnost a celkovou spokojenost s vaším hostingovým řešením. V prvé řadě stojíte před rozhodnutím, zda zvolit manažovanou, či samostatně manažovanou VPS službu. Manažovaný VPS neboli VMS obvykle zahrnuje technickou podporu a údržbu serveru poskytovanou hostingovou společností, což je ideální pro uživatele, kteří nemají technické dovednosti nebo čas na správu serveru. Naopak samostatně manažovaná VPSka již vyžaduje od uživatele znalosti správy serveru, ale na druhou stranu nabízí větší flexibilitu a kontrolu nad serverovým prostředím.

Tím parametry, které byste měli brát při výběru poskytovatele VPS v potaz, rozhodně nekončí. Na co dalšího byste při rozhodování neměli zapomínat?

  • Výkon a zdroje: Zjistěte, jaké zdroje potřebujete pro váš projekt, včetně RAM a úložiště.
  • Operační systém: Vyberte si, zda potřebujete Linux nebo Windows VPS podle softwaru, který plánujete používat. 
  • Bezpečnost: Ověřte si, jaké bezpečnostní funkce poskytovatel VPS nabízí, a to včetně pravidelných záloh.
  • Zákaznická podpora: Vyhodnoťte úroveň zákaznické podpory, kterou poskytovatel nabízí. Ideální je mít k dispozici spolehlivou technickou podporu 24/7 pro případ, že narazíte na problémy. 
  • Cena: Srovnejte ceny mezi různými poskytovateli, ale zároveň nezapomínejte, že nejnižší cena zpravidla znamená nižší výkon. 

Nejlepší VPS servery

Teorii máme za sebou a přichází čas na konkrétní tipy na ty nejlepší VPS servery. Kompletní tabulku srovnání parametrů naleznete na konci dnešního článku. 

🥇Váš Hosting

  • Root přístup
  • Cena od 360 Kč/měsíc
  • Na týden zdarma bez závazků nebo kreditní karty
  • Neomezený počet domén, databází a e-mailů

Pokud hledáte kvalitní hosting, společnost Váš Hosting je jasnou volbou, a to jak v případě sdíleného hostingu, tak v případě VPS serverů. Za sebou má už deset let fungování, díky čemuž přesně ví, co zákazníkům nabídnout. Těšit se můžete na bohatý výběr tarifů, které cenově začínají již na příjemných 360 Kč měsíčně. Nechybí jak běžná správa VPS, tak bonusových 60 minut správy měsíčně zcela zdarma. Bezplatně si navíc můžete VPS také vyzkoušet, a to bez nutnosti zadávat údaje o platební kartě. Přestože cenově se řadí mezi spíše dražší hostingy, těšit se můžete na opravdu nadstandardní zákaznickou podporu a péči zkušeného admina.

VYZKOUŠEJTE VÁŠ HOSTING

Skvěle si Váš Hosting vede i v ostatních ohledech. Přestože se jedná o manažovaný VPS server, získáte plný přístup do rootu. Servery jsou vybavené komponentami značek Supermicro, Intel a Cisco, což zaručuje vysokou spolehlivost a výkon. Použití výkonných SSD disků Intel a Samsung spolu s redundantním uložením dat v RAID poli zajišťuje maximální bezpečnost uživatelských dat. V neposlední řadě jsou servery chráněné nejnovějšími bezpečnostními technologiemi a nabízejí vysokou konektivitu s garantovanou rychlostí 1 Gbps a možností přenosu velkého objemu dat.

Ceník VPS serverů Váš Hosting

🥈Český hosting

  • Bez root přístupu
  • Cena od 125 Kč/měsíc
  • Nenabízí bezplatné vyzkoušení
  • Neomezený počet domén, databází a e-mailů

Dalším oblíbeným poskytovatelem jak sdíleného hostingu, tak VPS serverů, je společnost Český hosting. Ta v prvé řadě zaujme vysokým výběrem tarifů za nízké ceny - zatímco nejlevnější tarif zaplatíte 125 Kč měsíčně, ten nejdražší vás vyjde na tisícovku. Všechny tarify kromě nejlevnějšího umožňují individuální navýšení parametrů podle vašich potřeb.

VYZKOUŠEJTE ČESKÝ HOSTING

Český hosting VPS je podobně jako VPS od společnosti Váš Hosting manažovaný, tentokrát se však musíme obejít bez root přístupu. Chybí také možnost bezplatného vyzkoušení a podpora 24/7, ačkoliv musíme pochválit live chat. Na druhou stranu se můžete opět těšit na neomezené množství domén, databází a e-mailů a vysokou rychlost, kterou zajišťuje SSD úložiště. 

Ceník VPS serverů Český hosting

🥉 Webglobe

  • Root přístup
  • Cena od 248 Kč/měsíc
  • 60denní garance vrácení peněz
  • Výběr z mnoha operačních systémů, webserverů a specializovaných aplikací v ceně serveru

Bronzovou medaili v našem žebříčku získal oblíbený Webglobe, který jsme recenzovali i z hlediska sdíleného hostingu. Opět zaujme především příznivými cenami, které začínají na 248 Kč měsíčně a končí 833 Kč měsíčně. Tarifů je v nabídce o něco méně než u konkurence výše, na druhou stranu si můžete přikoupit řadu doplňkových služeb. Výsledná cena se tak bude odvíjet od vaší konkrétní konfigurace. A přestože Webglobe nenabízí bezplatné vyzkoušení jako například zmiňovaný Váš Hosting, v případě nespokojenosti můžete využít 60denní garance vrácení peněz.

VYZKOUŠEJTE WEBGLOBE

Co se týče výhod, které VPS od Webglobe nabízí, za zmínku stojí například nepřetržitý monitoring, předinstalace operačního systému, bezplatný SSL certifikát “Let’s Encrypt” pro všechny vaše domény či zálohování i migrace v ceně. Velkou výhodou je také technická podpora 24/7 pro případ jakýchkoliv problémů či komplikací.

Ceník VPS serverů Webglobe

4. Active24

  • Root přístup
  • Cena od 499 Kč/měsíc
  • 7denní vyzkoušení zdarma
  • Možnost zvolit manažovaný VPS server

Na závěr se podíváme na dalšího oblíbeného poskytovatele hostingu, Active24. Přestože nenabídne nejnižší ceny na trhu, jedná se o kvalitní VPS, na který mohou bez obav vsadit zkušení matadoři i ti, kteří si chtějí ušetřit starosti se správou - nabízí jak VPS s root přístupem, tak VMS. Ty vyjdou zhruba 100 Kč měsíčně dráž. Nechybí denní zálohy a obnova dat, nonstop monitoring serveru, online zákaznická podpora 24/7 a SSL certifikáty zdarma ke každé doméně. Za zmínku stojí možnost bezplatného vyzkoušení na týden. 

Ceník VPS serverů Active24

Srovnání parametrů VPS

Váš HostingČeský HostingWebglobeActive24
Cena nejlevnější tarif 360 Kč/měsíc125 Kč/měsíc 248 Kč/měsíc499 Kč/měsíc
Cena nejdražší tarif 2 060 Kč/měsíc1 000 Kč/měsíc833 Kč/měsíc1 799 Kč/měsíc
RAM3 až 16 GB2 až 16 GB2 až 8 GB4 až 8 GB
Počet procesorů1 až 61 až 41 až 42 až 4
Root přístupAnoNeAnoAno
Podpora 24/7AnoNeAnoAno
Pravidelné zálohování datAnoAnoAnoAno