V

ytvoření úspěšného webu na WordPressu začíná výběrem správné šablony. Protože máme k dispozici tisíce různých šablon, najít tu ideální může být jako hledat jehlu v kupce sena. Rozhodně bychom však její výběr neměli podcenit - šablona totiž ovlivňuje nejen vzhled, ale i funkčnost webu. Ať už stavíte blog, firemní stránky nebo e-shop, dobře zvolená šablona zajistí rychlé načítání, přívětivost pro uživatele i lepší pozici ve vyhledávačích. Abychom vám usnadnili rozhodování, připravili jsme si pro vás přehled klíčových parametrů a tipy na nejlepší WordPress šablony. Tak pojďme na to!

Co jsou WordPress šablony?

Začněme hezky od píky, a to odpovědí na otázku, co to taWordPress šablona vlastně je. Jak už možná tušíte, šablona (anglicky theme) je předem navržený vzhled webových stránek. Obsahuje kód a grafické prvky, které určují design, rozložení stránek, barvy, písma, navigaci a další vizuální aspekty.

Vzhledem stránky to samozřejmě nekončí. Šablona ovlivňuje i funkčnost webu – od rychlosti načítání až po uživatelskou přívětivost a optimalizaci pro vyhledávače. Zatímco kvalitní šablona zaručí příjemné procházení stránky pro uživatele, kompatibilitu s různými zařízeními a snadnou správu webu, špatně zvolená šablona může způsobit technické problémy, zpomalit načítání stránek a zkomplikovat práci s webem.

Typy WordPress šablon

Pokud jste zavítali na stránku s oficiální nabídkou šablon WordPress, možná vás zaskočilo jejich obrovské množství. Jen v samotném repozitáři WordPressu můžeme v současné době vybírat z celkem 12 000 šablon, nemluvě o tisících dalších prémiových šablon dostupných na externích platformách, jako jsou Elegant Themes, ThemeForest nebo TemplateMonster. Abychom výběr trochu zúžili a usnadnili hledání té pravé, je dobré si nejprve ujasnit, jaký typ šablony hledáme.

Nabídka šablon WordPress

V prvé řadě můžeme šablony rozdělit dle typu projektu. Každá šablona je totiž navržena tak, aby splnila specifické požadavky – ať už potřebujete blog, e-shop, portfolio nebo firemní web. Jak již bylo řečeno, šablony se liší nejen designem, ale i funkčností, takže některé budou vhodnější pro e-shopy, zatímco jiné pro osobní blogy nebo firemní webové stránky.

Dále můžeme šablony rozdělit na základě ceny. Zvolit můžeme jak bezplatné, tak placené (prémiové) šablony. Bezplatné šablony jsou vhodné pro menší projekty s omezeným rozpočtem, zatímco placené šablony obvykle nabízejí více funkcí, lepší podporu a pravidelné aktualizace, což je ideální pro profesionální weby s vyššími nároky.

Co zvážit při výběru šablony?

Tím se dostáváme k dalšímu bodu dnešního článku - na co myslet při výběru WordPress šablony? Zvážit bychom měli hned několik faktorů:  

  • Rychlost načítání: Šablona by měla být optimalizována pro rychlé načítání, protože pomalý web může odradit návštěvníky a negativně ovlivnit SEO,
  • Responzivita: Šablona by měla být responzivní (přizpůsobí se velikosti obrazovky uživatele),
  • Přizpůsobitelnost: Šablona by měla nabízet flexibilní nastavení barev, fontů a rozložení, abyste ji mohli přizpůsobit svým potřebám,
  • Kompatibilita s pluginy: Šablona by měla podporovat potřebné pluginy, jako je například WooCommerce pro e-shopy nebo SEO pluginy,
  • Podpora a aktualizace: Součástí kvalitních šablon jsou pravidelné aktualizace a technická podpora.

Nejlepší WordPress šablony

Teď se podíváme na konkrétní šablony, které jsou oblíbené díky svému designu, funkcím a jednoduchému ovládání. Vybrali jsme jak placené, tak bezplatné šablony, takže si určitě najdete tu, která bude vyhovovat vašim požadavkům a představám.

Divi - WordPress šablona

  • Drag & Drop editor
  • Zkušební demo zdarma
  • Od 89 dolarů ročně

První šablona, na kterou se dnes podíváme, je Divi od společnosti Elegant Themes. Její hlavní výhoda spočívá v tom, že se jedná o šablonu a page builder v jednom. Díky tomu můžete snadno vytvářet a přizpůsobovat stránky pomocí intuitivního vizuálního editoru, aniž byste potřebovali znalosti programování. Drag & Drop editor umožňuje přidávat, mazat a přesouvat prvky přímo na stránce, takže všechny změny okamžitě vidíte.

Demo šablony Divi

Šablona zahrnuje také obrovské množství přednastavených pluginů a modulů, což nám dává široké možnosti přizpůsobení. Nechybí ani plně responzivní design, který je optimalizován pro různá zařízení, případně můžeme sami specificky upravit vzhled pro mobilní zařízení. Samozřejmostí je kvalitní zákaznická podpora, vzhledem k popularitě této šablony můžete o radu požádat také v rozsáhlé komunitě.

Pak je tu pochopitelně otázka ceny. Divi je placená šablona - vybírat můžete mezi předplatným a doživotním zakoupením. Zatímco jednorázový nákup Divi vás vyjde na 249 dolarů za základní tarif a 297 dolarů za Pro tarif, roční předplatné vychází na 89 a 277 dolarů. Pokud si chcete šablonu jen vyzkoušet, jistě vás potěší 30denní demo zdarma

Avada - WordPress šablona

  • Drag & Drop editor
  • Cena 69 dolarů + příplatky za podporu
  • Vhodné pro velké i malé projekty

Neméně populární je šablona Avada od společnosti ThemeForest, která patří mezi nejprodávanější šablony na trhu. Stejně jako Divi nabízí Drag & Drop editor, který umožňuje snadno vytvářet a upravovat stránky bez znalosti programování. V případě šablony Avada se jedná o intuitivní Fusion Builder, který umožňuje přidávat, mazat a přesouvat prvky s okamžitým náhledem změn. Zároveň Avada nabízí obrovskou knihovnu přednastavených šablon a designů, které lze upravit podle svých potřeb. Samozřejmostí je plně responzivní design, který zajistí, že váš web bude vypadat skvěle na každém zařízení.

Editor šablony Avada

Stejně jako Divi je Avada placená šablona. Cenově vychází příznivěji - zaplatíme jednorázový poplatek 69 dolarů, který zahrnuje budoucí aktualizace a 6 měsíců zákaznické podpory. Pokud potřebujete delší podporu, můžete si ji za malý příplatek prodloužit . Bohužel, na rozdíl od Divi, Avada nenabízí zkušební demo zdarma, což znamená, že si ji nemůžete před pořízením vyzkoušet.

Elementor  - WordPress šablona

Další šablona, na kterou se dnes podíváme, je Elementor. Tato šablona je ideální pro ty, kteří chtějí svůj web maximálně přizpůsobit svým představám. Šablona je plně responzivní a díky své jednoduchosti a nízké zátěži na server je perfektní volbou pro uživatele, kteří chtějí rychlý web bez zbytečných komplikací.

Editor šablony Elementor

Velkou výhodou Elementoru je fakt, že v základní (velice osekané) verzi je k dispozici zdarma. Pokud však chcete pokročilejší funkce a větší designové možnosti, nevyhnete se zakoupení Elementoru Pro. Ten zahrnuje rozšířené moduly, widgety a přednastavené šablony, které vám umožní vytvářet profesionální webové stránky. Cena plné verze začíná na 59 dolarech ročně. Pokud by vám šablona přece jen nevyhovovala, můžete využít 30denní garance vrácení peněz

VYZKOUŠEJTE ELEMENTOR ZDARMA

Kadence - WordPress šablona

  • Drag and drop editor
  • Bezplatná i placená verze
  • Skvělá pro firemní weby i e-shopy

Další šablonou, která si získává čím dál větší popularitu, je Kadence. Upravovat ji můžete v mnoha různých page builderech, jako je již zmiňovaný Elementor, má však i vlastní page builder Kadence Blocks, což je sada bloků navržených speciálně pro editor Gutenberg. Díky tomu můžete s touto šablonou vytvářet plně přizpůsobitelné weby i bez dalších nástrojů.

Šablony Kadence

Velkou výhodou šablony jsou široké možností přizpůsobení, včetně výběru barev, fontů, rozvržení a pokročilých designových možností. Kadence je ideální pro firemní weby i blogy, díky podpoře WooCommerce je velice populární volbou pro e-shopy. Samozřejmostí je responzivní design a vysoká rychlost načítání stránek.

Kadence je k dispozici v bezplatné verzi, která poskytuje základní funkce a možnosti přizpůsobení. Pokud však chcete přístup k pokročilým funkcím, jako jsou rozšířené možnosti hlaviček, více designových prvků a integrace pro e-commerce, nevyhnete se pořízení jednoho z placených tarifů. Zatímco za Essential Bundle dáme 149 dolarů ročně, dražší Full Bundle s funkcemi pro e-shopy vychází na 219 dolarů ročně

Další oblíbené WP šablony

Šablonami Divi, Avada, Elementor a Kadence to samozřejmě nekončí. Výběr je opravdu široký a zahrnuje mnoho dalších kvalitních šablon, které jsou vhodné pro různé typy projektů. Zatímco pro malé weby bude ideální rychlá a přehledná šablona Neve, pro e-shopy je častou volbou Astra, která se může pochlubit vysokou rychlostí, minimalistickým designem a vysokou kompatibilitu s WooCommerce. Z hlediska WooCommerce bychom neměli opomenout ani šablonu OceanWP, která je velice flexibilní a zároveň optimalizovaná pro rychlé načítání stránek, což je důležité jak pro uživatele, tak pro SEO. Každá z těchto šablon nabízí různé výhody, takže rozhodně stojí za to prozkoumat více možností a najít tu, která bude nejlépe odpovídat vašim potřebám.