U

mělá inteligence pomalu proniká do každého aspektu našich životů. Využít ji můžete nejen k vygenerování obrázku či třeba napsání e-mailu v cizím jazyce, ale třeba také při vaření večeře. Důkazem budiž AI nástroj ChefGPT, který vám poradí, co a jak si uvařit. Pojďme se podívat, zda nástroj skutečně funguje, a na jakou cenovku se připravit. 

Důvěryhodnost služby - 8/10

ChefGPT, ačkoliv je poměrně novým nástrojem na trhu, můžeme označit za důvěryhodnou a užitečnou platformu pro kulinářské nadšence. Je navržen tak, aby nabízel širokou škálu receptů a kuchařských tipů, a přitom klade důraz na bezpečnost uživatelských údajů. Pro ty, kteří mají obavy z poskytování platebních údajů, je k dispozici bezplatná verze, která jejich zadání nevyžaduje.

Je však důležité mít na paměti, že umělá inteligence není neomylná a všechny recepty byste měli používat se špetkou "selského rozumu." Jako každý systém založený na AI, i ChefGPT může generovat recepty s chybami nebo nepřesnostmi. Například může dojít k opomenutí klíčových kroků, nesprávnému odhadu množství ingrediencí či špatně spočítaným výživovým hodnotám. Přestože většina receptů, které nám nástroj vygeneroval, byla funkční, chybička se tu a tam vloudí. Proto doporučujeme ChefGPT využít spíše jako inspiraci nebo pro vaření skutečně jednoduchých jídel, které nezahrnují příliš komplikované kroky a ingredience, kde byste si nepřesnosti v receptu nemuseli všimnout.

Funkce PantryChef

Jednoduchost použití - 9/10

Velkou výhodou nástroje je především jeho snadné použití. Registrace, případně přihlášení je otázkou pár vteřin, a poté už můžete naplno využívat všechny dostupné funkce a nástroje. Záležitostí pár minut je i samotné generování receptů - stačí vyplnit dotazník se základními informacemi, jako jsou ingredience, které máte k dispozici, počet lidí, pro které vaříte, či makra výsledného pokrmu. ChefGPT vám během chvilky vygeneruje recept se seznamem ingrediencí, postupem, délkou přípravy i informacemi o makro živinách. Pokud si zaplatíte placený tarif, vygeneruje vám dokonce obrázek výsledného pokrmu.

Vygenerovaný recept ChefGPT

Přestože samotné použití je opravdu jednoduché, body musíme strhnout za absenci češtiny. Ačkoliv je nástroj dostupný v mnoha světových jazycích, čeština mezi nimi zkrátka chybí. To může být problém pro ty, kteří žádný světový jazyk neovládají natolik dobře, aby správně porozuměli postupu.

Uživatelské rozhraní - 9/10

Se snadným použitím souvisí také velice intuitivní a přehledné uživatelské rozhraní. Přestože do češtiny ho bohužel nepřepnete, orientace v něm je opravdu snadná. Zatímco v pravém horním rohu najdete svůj profil, upozornění a možnost přechodu na placenou verzi, všechny důležité funkce najdete v menu po levé straně. Jednotlivé nástroje, jako je PantryChef, MasterChef či MakroChef, zahrnují krátký dotazník, na jehož základě vám ChefPGT vygeneruje recept.

Funkce - 10/10

Tím se dostáváme k funkcím, které ChefGPT nabídne. Těch je opravdu spousta, a liší se od sebe především vstupními informacemi, kterými nástroj “naládujeme”: 

  • PantryChef: Využívá ingredience, které máte doma, a generuje recepty na základě dostupných surovin. Můžete si vybrat, zda ze zadaných surovin využije pouze některé, či vybere recept, ve kterém najdou využití skutečně všechny.
  • MasterChef: Generuje recepty zaměřené na pokročilé techniky a sofistikované pokrmy. Namísto dostupných ingrediencí zadáváme inspiraci, počet strávníků a čas na přípravu.
  • MakroChef: Umožňuje zadat specifické makroživiny a generuje recepty, které odpovídají těmto nutričním požadavkům.
  • MealPlanChef: Pomůže vám při plánování jídelníčku na týden nebo měsíc, včetně nákupního seznamu na základě vybraných receptů. Zadáváme údaje o své výšce, váze, věku a samozřejmě dietním cíli.
  • PerfectPair: Po zadání pokrmu vám vygeneruje ideální víno či pivo.
  • MixologyMaestro: Pomůže vám namixovat dokonalý koktejl. Na základě zadaných ingrediencí a preferencí generuje návrhy na nápoje, které můžete snadno připravit doma.
  • YourCookbook: Uložené recepty, koktejly a jídelníčky, které jste pomocí nástroje vygenerovali.
  • Shopping List: Nákupní seznamy na základě vybraných receptů.
  • History: Recepty, které jste v minulosti vygenerovali. 

Cena - 10/10

Počet funkcí, které budete mít k dispozici, se pochopitelně odvíjí od zvoleného tarifu. Pokud si chcete nástroj pouze vyzkoušet, či vaříte jen párkrát do měsíce, jasnou volbou bude bezplatný tarif. Ten lze používat ihned po registraci bez nutnosti zadání platebních údajů. Bezplatný tarif zahrnuje například 10 receptů měsíčně, jídelníček až na 3 dny, možnost uložení 5 receptů do kuchařky a na nákupní seznam.

Víte-li, že 10 receptů měsíčně vám stačit rozhodně nebude, či chcete plánovat jídelníček na delší dobu, zvolit můžete placený tarif. Za 2,99 dolarů měsíčně získáte přístup k neomezenému generování receptů, plánování jídelníčku až na 30 dní, neomezeným nákupním seznamům a kuchařkám. Na rozdíl od bezplatného tarifu nabídne také režim Historie, který umožňuje vrátit se k již vygenerovaným receptům bez nutnosti ukládat je do kuchařky. Pokud si předplatíte roční předplatné, získáte dva měsíce používání zdarma.

Ceník ChefGPT

Zákaznická podpora - 7/10

Pokud potřebujete poradit s použitím nástroje, či jen vyřešit problém s předplatným, možnosti jsou bohužel velice omezené. Sekce často kladených otázek FAQ příliš odpovědí nenabídne a centrum nápovědy rovněž chybí. Nezbývá tak než se obrátit na tvůrce prostřednictvím e-mailu, kdy však může odpověď chvíli trvat. K dispozici není ani živý chat podpory, pouze chat, do kterého můžete zaslat feedback s případnými problémy, na které jste při používání nástroje narazili. 

Pro koho je ChefGPT vhodný?

ChefGPT nabídne široké množství funkcí, díky kterým se může stát užitečným pomocníkem pro celou řadu uživatelů. Ať už vás nudí běžné recepty, nevíte, co uvařit z ingrediencí ve vaší spíži, či chcete namíchat unikátní koktejl, ChefGPT vám pomůže. Je však na místě dodat, že pro úplné začátečníky vhodný příliš nebude - v receptech se mohou čas od času objevit chyby a nepřesnosti, což neznalé oko nemusí na první pohled odhalit. Pokud se této situaci chcete vyhnout, nástroj můžete použít jen jako inspiraci k výběru receptu, samotný postup přípravy si však raději ověřte i jinde. 

Závěrečné hodnocení - 8,5/10

Jak asi vyplývá z dnešní recenze, čistě teoreticky je aplikace ChefGPT geniální. Generování receptů podle dostupných ingrediencí či výživových údajů zkrátka ocení opravdu každý. Provedení bohužel občas trochu pokulhává, a recepty je tak třeba brát s rezervou a postup si raději ověřovat i jinde. Zároveň musíme počítat s absencí češtiny jak v uživatelském rozhraní, tak samotných receptech. Bodové hodnocení snížila také nedostatečná zákaznická podpora.

Na druhou stranu nástroj potěší příjemným uživatelským rozhraním, snadným použitím, nízkou cenou a především čistě bezplatnou verzí. Plusové body si získal také za rozmanité a nápadité funkce, jako je PantryChef, MakroChef či MixologyMaestro. 

Na závěr tak nezbývá než konstatovat, že ChefGPT představuje moderní nástroj, který výrazně zjednoduší a zpříjemní každodenní vaření a s trochou opatrnosti a ověřováním postupů se stane skvělým pomocníkem v kuchyni pro každého, kdo hledá nové a zajímavé recepty.