P

okud pracujete v týmu, bez kvalitního týmového nástroje se neobejdete. Abychom vám výběr trochu usnadnili, připravili jsme si pro vás srovnání oblíbených nástrojů pro práci v týmu. Který nabídne nejpříjemnější uživatelské prostředí, největší množství funkcí a především nejnižší cenu?

Kritéria hodnocení

Než se podíváme na náš seznam vítězů i poražených, připomeňme si, na základě jakých kritérií jsme nástroje hodnotili. Jak jste už možná z našich recenzí zvyklí, při srovnání jednotlivých nástrojů jsme brali v potaz jak cenu, počet funkcí a uživatelskou přívětivost, tak celkovou důvěryhodnost nástroje. Zohlednili jsme také kvalitu zákaznické podpory, českou lokalizaci či nabídku šablon, které použití týmového nástroje výrazně ulehčují. 

Zároveň je na místě dodat, že náš seznam není rozhodně vyčerpávající. Srovnání dalších oblíbených nástrojů pro týmový managament, jejichž pořízení nebude krokem vedle, najdete také v tomto článku.

Vítěz: Freelo

Vítěz našeho srovnání asi žádného zkušeného uživatele týmových nástrojů nepřekvapí - zejména v případě, že hledáte nástroj v českém jazyce a s českou zákaznickou podporou, je Freelo zkrátka sázkou na jistotu. Tento spolehlivý nástroj založila trojice českých podnikatelů už v roce 2015, a během mnoha let jeho fungování ho neustále inovují. Není tak divu, že si získal celou řadu příznivců, kteří na něj nedají dopustit. 

VYZKOUŠEJTE FREELO ZDARMA

Pokud pomineme příjemné a přehledné uživatelské prostředí, které je dostupné také v češtině, Freelo zaujme především rozmanitými funkcemi. Kromě naprosté klasiky, jako je vytváření to-do listů, projektů s úkoly a termíny, nabídne například také široké možnosti nastavení notifikací, úložiště souborů, funkce automatizace či možnost přepnutí do různých jazyků. Ocenit musíme také funkci měření času, bohatý výběr šablon, které vám usnadní tvorbu projektů, či rozmanité možnosti propojení s dalšími nástroji a aplikacemi.

Plusové body si Freelo rozhodně zaslouží za kvalitní zákaznickou podporu, která vždy ochotně poradí, a to i na telefonu. Kromě toho nechybí obsáhlé centrum nápovědy, online konzultace zdarma či praktické webináře se zaškolením zdarma. 

Nástěnka s úkoly v nástroji Freelo

Další nespornou výhodou Freela jsou nízké ceny. Nejen, že jej můžete (s pár omezeními) používat zcela zdarma, ale ceník začíná na příjemných 890 Kč měsíčně při platbě na roční bázi. Ani v této nejlevnější variantě, Freelance, přitom není omezen počet členů týmu. 

Vyšší tarify se tak od toho základního liší především dodatečnými funkcemi. Za tarif Team zaplatíme při roční platbě 1 990 Kč za měsíc. Pokud zvolíte tarif Business, cena se odvíjí od celkového počtu členů týmu. Například dvacetičlenný tým vychází na 3 680 Kč měsíčně při roční platbě. Nejdražším tarifem je pak Enterprise za 39 900 Kč měsíčně, který je vzhledem k obsáhlému množství funkcí ideální volbou pro velké firmy a společnosti. Všechny pokročilé funkce, které bezplatná verze nenabízí, si můžete zdarma vyzkoušet ve 14denní zkušební lhůtě

2. místo: Trello

  • Naše aktuální recenze
  • Cena: Od 5 dolarů za uživatele
  • Čeština: Ano
  • Verze zdarma: Ano
  • Zákaznická podpora: Dostačující, dostupná kontaktním formulářem

Trello není na trhu žádným nováčkem - založeno bylo už v roce 2011 a dnes se řadí mezi jeden z nejpoužívanějších týmových nástrojů. Po spojení se společností Atlassian v roce 2017 navíc dále roste a přidává další užitečné funkce. Přestože se jedná o zahraniční společnost, mezi dostupnými jazyky nechybí čeština, a to jak v rámci uživatelského prostředí, tak nápovědy. Bohužel je třeba počítat s poněkud omezenou podporou, která je dostupná pouze prostřednictvím kontaktního formuláře. Na druhou stranu nechybí obsáhlé centrum nápovědy a komunitní podpora. 

V oblasti funkcí se Trello v mnohém podobá zmiňovanému Freelu. Můžete si zvolit různé zobrazení úkolů a projektů (například pomocí nástěnky, časové osy či třeba kalendáře), nechybí automatizace úkonů pro úsporu času či možnost exportu dat. S tvorbami projektů vám pomohou jak praktické šablony, tak speciální pluginy dále rozšiřující nabídku funkcí. 

Tvorba nového pracovního prostoru v nástroji Trello

Podobně jako Freelo, i Trello nabízí čistě bezplatnou verzi. U té je potřeba počítat s omezeným množstvím nástěnek a úložiště (10 nástěnek na pracovní prostor, 10 MB na soubor). Neomezené nástěnky a úložiště, ale také pokročilé seznamy a další užitečné funkce, nabídne tarif Standard za 5 dolarů měsíčně v případě roční fakturace. Za tarif Premim za 10 dolarů měsíčně při roční fakturaci získáme navíc různá zobrazení, správcovské a bezpečnostní funkce, export dat či třeba prioritní zákaznickou podporu. Funkce zahrnuté v Trello Premium si můžete bezplatně vyzkoušet v rámci 14denní zkušební lhůty. Pokud hledáte vhodné řešení pro velkou společnost, je tu tarif Enterprise, u které je již cena stanovena dle počtu uživatelů. 

3. místo: Lamael

Další týmový nástroj, na který se dnes podíváme, je český Lamael, který spatřil světlo světa v roce 2016. Přestože nepatří mezi nejznámější nástroje na trhu, rozhodně bychom ho neměli zavrhovat. V prvé řadě potěší rozhraním v českém jazyce a rozsáhnou zákaznickou podporou, která je dostupná nejen v rámci centra nápovědy, ale také e-mailem a telefonicky.

VYZKOUŠEJTE LAMAEL ZDARMA

Ocenit musíme také bohatý výběr funkcí, které Lamael nabídne. Mezi ně patří například nástěnky s projekty, rozdělování úkolů, tvorba rozpočtu či měření času stráveného prací. Nechybí ani praktické šablony, štítkování úkolů či připojování příloh. Nástroj můžete snadno synchronizovat se svým kalendářem Google či Outlook, velkou výhodou jsou také funkce týkající se fakturace, vystavování dodacích listů a objednávek. Díky integraci s CRM můžete přímo z aplikace zasílat e-maily, praktickou funkcí je také týmový chat. 

Cena a funkce tarifů nástroje Lamael

Jak vidíte na obrázku výše, počet dostupných funkcí se liší dle zvoleného tarifu. Pokud zvolíte platbu na roční bázi, těšit se můžete na příjemnou cenu 490 Kč měsíc/uživatel, dražší tarify vychází na 690 Kč a 990 Kč, přičemž v případě nejdražšího tarifu po překročení 10 uživatelů cena za uživatele klesá. Všechny tarify si můžete vyzkoušet na 14 dní zdarma

4. místo: Basecamp

  • Naše aktuální recenze
  • Cena: Od 5 dolarů za uživatele
  • Čeština: Ne
  • Verze zdarma: Ano
  • Zákaznická podpora: Dostačující, dostupná kontaktním formulářem

Pokud umíte anglicky, další schůdnou variantou je americký nástroj Basecamp. Ten se může pochlubit opravdu dlouhou historií a miliony spokojených uživatelů, ač samozřejmě primárně z anglicky mluvících zemích. S angličtinou musíme počítat jak v rámci uživatelského prostředí, tak nápovědy, která je navíc dostupná pouze prostřednictvím kontaktního formuláře. Na druhou stranu nechybí užitečné videotutoriály a návody, ač samozřejmě opět v angličtině. 

Co se týká funkcí, zde se nemá Basecamp za co stydět. Nabízí projektovou strukturu, která zahrnuje vše potřebné – od seznamů úkolů až po úložiště souborů. Týmová komunikace je zajištěna prostřednictvím skupinových chatů a strukturovaných diskusí, které umožňují efektivní spolupráci. Basecamp také nabízí kalendář pro sledování termínů a plánování milníků, což usnadňuje organizaci práce. Správa uživatelů a jejich oprávnění umožňuje nastavit různé role členům týmu, což zajišťuje, že každý má přístup k tomu, co potřebuje. Nechybí automatizace úkonů a základní možnosti propojení, bohužel chybí předem připravené šablony. Šablony si však můžete vytvořit sami.

Kalendář s úkoly v nástroji Basecamp

Basecamp nabízí celkem dva tarify, přičemž v rámci toho základního získáte všechny důležité funkce a 500 GB úložiště za 15 dolarů měsíčně za uživatele. Pokud váš tým čítá větší množství členů, je tu tarif Pro Unlimited, kdy za 299 dolarů měsíčně při roční platbě (349 dolarů měsíčně při měsíční platbě) získáte neomezené množství uživatelů, přednostní podporu, úložiště 5 TB a dodatečné funkce, jako je měření času. Basecamp si můžete zdarma vyzkoušet ve zkušební 30denní lhůtě. 

5. místo: Nuclino

  • Cena: Od 5 dolarů za uživatele
  • Čeština: Ne
  • Verze zdarma: Ano
  • Zákaznická podpora: Dostačující, dostupná e-mailem

Méně známou, ale poměrně zajímavou alternativou Freela či Trella je také německé Nuclino. To zaujme především příjemným uživatelským rozhraním a poměrně nízkou cenou, na druhou stranu je třeba počítat s absencí češtiny. Ani tentokrát se nedočkáme podpory na telefonu, vystačit si musíme s e-mailem či rozsáhlým centrem nápovědy. 

Co se týká funkcí, Nuclino umožňuje snadné vytváření a organizaci poznámek a dokumentů, kdy lze obsah propojit pomocí interních odkazů. Kromě textu podporuje také vkládání obrázků, videí, kódových bloků a dalších médií. Díky intuitivnímu uživatelskému rozhraní můžete rychle vytvářet seznamy úkolů nebo projektové plány. Nuclino nabízí také vizuální zobrazení dat prostřednictvím grafů a myšlenkových map, což usnadňuje plánování a brainstorming. Nechybí ani integrace s dalšími nástroji, jako je Slack nebo Google Drive. Nástroj je navíc je dostupný jak na webu, tak i jako mobilní aplikace.

Nástěnka nástroje Nuclino

Nuclino opět potěší bezplatnou verzí, která zahrnuje až 50 dokumentů, 3 nástěnky a úložiště 2 GB. Nejlevnější placený tarif Standard vás vyjde 5 dolarů měsíčně na uživatele a nabídne neomezené dokumenty a nástěnky, historii obsahu, 10 GB na uživatele a další užitečné funkce. Nejdražší verzí je tarif Premium za 10 dolarů měsíčně na uživatele, který zahrnuje navíc záznam auditů, přehledy týmu, pokročilé bezpečnostní prvky a 20 GB na uživatele. Tarif Standard si můžete bezplatně vyzkoušet na 14 dní, a to bez nutnosti zadání platebních údajů.