P

řemýšlíte nad tvorbou webových stránek a do oka vám padl jak oblíbený redakční systém WordPress, tak služba Webflow? Pokud si marně lámete hlavu nad tím, která z těchto možností pro vás bude lepší volbou, jste na správném místě. Pojďme se společně podívat na podrobné srovnání všech důležitých parametrů, jako je jednoduchost používání, nabídka šablon či cena. 

Důvěryhodnost - Remíza

Obavy z nedůvěryhodnosti služby nemusíte mít jak v případě redakčního systému WordPress, tak ani v případě Webflow. Oba systémy se vyvinuly v renomované platformy s velkou uživatelskou základnou a širokou škálou implementací od blogů až po komplexní e-commerce řešení

WordPress, jakožto open-source řešení, byl spuštěn již v roce 2003 a od té doby kolem něj vznikla obrovská komunitu vývojářů a uživatelů, která ho napomáhá udržovat a vylepšovat. Webflow vznikl o deset let později, v roce 2013, a jako takový přinesl inovace v oblasti web designu tím, že umožnil vytvářet web bez potřeby kódování, což z něj dělá spolehlivé řešení zejména pro technicky méně zkušené uživatele.

Cíle Wordpressu

Samozřejmě se nabízí otázka bezpečnosti. Nebude žádným překvapením, že WordPress díky své otevřenosti a popularitě čelí většímu počtu bezpečnostních hrozeb. Nicméně obrovská komunita okolo WordPressu znamená, že bezpečnostní díry jsou obvykle rychle identifikovány a opraveny prostřednictvím pravidelných aktualizací. Obavy nemusíte mít ani v případě Webflow, který jakožto SaaS (Software as a Service) platforma spravuje hosting a zabezpečení za své uživatele. Obě varianty tak lze označit za spolehlivé a důvěryhodné a při rozhodování mezi nimi budou důležitější další parametry, na které se podíváme dále v článku.

Jednoduchost používání - Vítěz Webflow

Jedním z klíčových parametrů při výběru vhodného nástroje pro tvorbu webu je především jednoduchost používání. Máme pro vás dobrou zprávu - oba systémy lze používat bez nějaké hlubší znalosti kódování, což je bezesporu velká výhoda. Jednoduchost používání samozřejmě nespočívá pouze v tom, zda budete či nebudete muset kódovat. Souvisí také s intuitivností uživatelského rozhraní, celkovou uživatelskou přívětivostí, přizpůsobitelností a flexibilitou či dostupností nápovědy a podpory. Oba systémy si v těchto oblastech vedou poměrně dobře, nějaké rozdíly se však mezi nimi přece jen najdou.

WordPress v prvé řadě vyžaduje proces instalace na webhosting, což může být pro některé uživatele prvotní technickou bariérou (ačkoliv je na místě dodat, že mnozí poskytovatelé webhostingu dnes v rámci svých služeb poskytují instalaci na jedno kliknutí). Po instalaci nabízí uživatelsky přívětivý administrační panel, ve kterém se neztratí ani naprostí začátečníci, avšak plné využití jeho funkcí může vyžadovat dodatečné rozšíření pomocí pluginů a témat.  Naproti tomu Webflow umožňuje díky modelu SaaS začít téměř ihned, bez potřeby instalace či konfigurace hostingu. Za zmínku stojí především vizuální drag-and-drop editor, který umožňuje vytvářet stránky snadným přetahováním elementů (recenze Wordpress Elementor), což je ideální pro uživatele, kteří preferují vizuální proces navrhování webu.

Celkově vzato je tak WordPress je ideální pro ty, kteří vyhledávají rozsáhlé možnosti přizpůsobení a mají alespoň základní technické znalosti, naopak Webflow je zaměřen na designéry, kteří chtějí dosáhnout profesionálních výsledků rychle a s minimálním technickým zásahem. Přestože závod to byl poměrně vyrovnaný, vítězem v jednoduchosti používání se díky absenci instalace a praktickému drag-and-drop editoru stává Webflow. 

Cena - Vítěz WordPress

Vzhledem k tomu, že WordPress je oper source řešení, výsledek cenového srovnání je nasnadě. Zároveň je však na místě připomenout, že s úplně nulovými náklady počítat nemůžeme. I v případě, že pomineme nutnost zřízení domény a webhostingu, se pravděpodobně nevyhnete výdajům za šablony, pluginy a další rozšíření, která zlepšují funkcionalitu a vzhled vašeho webu. Pokud však oželíte pokročilejší funkcionalitu a šablonu přesně podle vašich přestav, náklady se dají s WordPressem stlačit opravdu hodně nízko. 

Na druhé straně Webflow nabízí integrované řešení, kde jsou mnohé základní funkce, jako je hosting a zabezpečení, již zahrnuty v měsíčním nebo ročním předplatném. Webflow je výhodný zejména pro uživatele, kteří preferují jednodušší cenový model bez nutnosti spravovat množství externích dodavatelů a služeb. V současné době nabízí Webflow několik různých tarifů, mezi kterými si snadno vyberete takový, který bude vyhovovat vašim potřebám i rozpočtu. Kromě značně osekané bezplatné verze můžete vybírat mezi tarify Basic, CMS a Business:

BasicCMSBusiness
Cena při měsíční platbě18 dolarů/měsíc29 dolarů/měsíc49 dolarů/měsíc
Cena při roční platbě14 dolarů/měsíc23 dolarů/měsíc39 dolarů/měsíc
Hosting od WebflowAnoAnoAno
Připojení vlastní doményAnoAnoAno
Počet článků na webu0Maximálně 2 000Maximálně 10 000
Počet návštěvníků měsíčně250 000250 000300 000
Počet editorů obsahu1310

Nabídka šablon - Vítěz WordPress

Poměrně jasným vítězem je i tentokrát WordPress. Zkrátka a dobře, vybírat můžete ze stovek tisíc šablon, které pokrývají široké spektrum stylů a účelů použití - od jednoduchých osobních blogů po rozsáhlé e-commerce platformy. Tento rozsah nabídek zahrnuje jak bezplatné, tak prémiové možnosti, což vám dává nespočet možností přizpůsobení podle vašich představ i rozpočtu. Šablony pro WordPress jsou navíc extrémně flexibilní; spousty z nich nabízejí rozsáhlé možnosti úprav přímo z administračního panelu, bez nutnosti psaní jakéhokoli kódu. Pokud se však psaní kódu nebojíte, otevřený zdrojový kód WordPress vám umožní ještě hlubší úpravy a rozšíření funkčnosti.

Nabídka šablon Webflow

Na druhé straně Webflow nabízí šablony, které jsou velice vizuálně atraktivní. Vzhledem k tomu, že šablony jsou součástí SaaS platformy, jsou navíc úzce integrované s ostatními nástroji Webflow, což usnadňuje správu a publikaci webů. Je však třeba dodat, že nabídka šablon je o poznání menší než v případě Wordpressu - v současné době nabízí Webflow něco málo přes 2 000 šablon, z nichž jsou pouze některé zdarma. U těch placených začíná cena na 29 dolarech, vyšplhat se však může k až 129 dolarům. 

Jazyková podpora - Vítěz WordPress

Vzhledem k tomu, že obě řešení pochází ze zahraničí, se nabízí otázka, jak to je s podporou češtiny. Hádáte dobře, opět si vede lépe WordPress, který má zkrátka větší uživatelskou základnu a komunitu, která poskytuje bohatou databázi překladů a nástroje pro správu vícejazyčného obsahu. 

Naproti tomu Webflow, ačkoliv umožňuje vytváření vícejazyčných stránek, nabízí omezenější přímou podporu češtiny. Nápověda a komunitní zdroje jsou primárně v angličtině, což může být nevýhodou v případě, že se s angličtinou či jiným světovým jazykem příliš nekamarádíte.

SEO - Vítěz Webflow

Dalším klíčovým faktorem je samozřejmě také SEO. Přestože už se možná trochu opakujeme, opět platí, že každá z alternativ nabídne trochu jiné silné stránky. WordPress vyniká díky své obrovské flexibilitě a rozšiřitelnosti s možností instalace široké škály SEO pluginů, jako je Yoast SEO nebo All in One SEO Pack, které umožňují detailně nastavit klíčové SEO parametry a sledovat obsah pro maximalizaci SEO potenciálu.

Síla Webflow opět spočívá v tom, že máte všechno hezky na jednom místě bez nutnosti instalace jakýchkoliv pluginů. Nabízí řadu integrovaných SEO nástrojů, které umožňují přímo v editoru upravovat základní SEO prvky jako meta titulky, popisky a alt texty. Navíc generuje čistý, standardizovaný kód, který je dobře optimalizován pro vyhledávače, a zároveň poskytuje vynikající rychlost načítání díky optimalizovanému hostingu, což jsou faktory, které Google a další vyhledávače hodnotí velmi kladně. A přestože si z hlediska SEO vedou oba nástroje velice dobře, tentokrát připisujeme vítězství právě službě Webflow.

Zákaznická podpora - Vítěz Webflow

A tím se dostáváme k dnešnímu poslednímu parametru, a to zákaznické podpoře. Pokud pomineme již zmiňovaný problém Webflow s absencí češtiny, v každém jiném ohledu je jasným vítězem. Zatímco v případě WordPressu se musíme spokojit primárně s nápovědou a uživatelskými fóry, Webflow nabídne kromě rozsáhlé nápovědy také centralizovanou podporu přímo prostřednictvím svého oficiálního zákaznického servisu. Přestože chybí live chat nebo infolinka, na e-mail, respektive dotaz zaslaný kontaktním formulářem, vždy obdržíte pohotovou odpověď. 

Podpora WordPress

Závěrečný verdikt - Remíza

Jak je vidět ze srovnání výše, souboj WordPressu a Webflow dnes skončil remízou. Odpověď na otázku, kterou ze služeb zvolit, tak závisí především na vašich osobních preferencích, technických dovednostech a časových, ale i finančních možnostech. Pokud hledáte platformu s obrovskou flexibilitou, možnostmi rozšíření a silnou komunitní podporou, jasnou volbou bude WordPress. Pokud naopak preferujete uživatelsky přívětivější rozhraní, vizuální nástroje pro design bez nutnosti kódování a přímou podporu od poskytovatele, ideálním řešením je právě Webflow.