R

ádi byste se zlepšili v cizích jazycích, ale nemáte času a financí nazbyt? Pomocnou ruku vám možná nabídne umělá inteligence. Langotalk se může pochlubit celou řadou užitečných funkcí, které vám usnadní samostudium cizích jazyků. Pojďme se společně podívat, jaké jazyky nabízí, jaké funkce zahrnuje a zda se vyplatí investice do placené verze.

Důvěryhodnost nástroje - 7/10

Langotalk je relativně novým nástrojem, který světlo světa spatřil v roce 2022. Jeho zakladatel, Ariel Verber, se rozhodl vytvořit Langotalk, když hledal efektivní způsob, jak zlepšit svou španělštinu, a žádná z dostupných aplikací mu nevyhovovala. Na první pohled působí Langotalk jako vynikající nástroj pro personalizované a interaktivní učení jazyků. Uživatelé se mohou učit cizí jazyky prostřednictvím konverzací s AI, což jim umožňuje procvičovat praktické používání jazyka v různých situacích z pohodlí domova.

Ale bohužel, ne všechno je tak růžové, jak se může zdát. I když je koncept Langotalk zajímavý, někteří uživatelé uvádějí negativní zkušenosti. Problém spočívá především v tom, že Langotalk nenabízí zcela bezplatnou verzi - pokud chcete vyzkoušet sedmidenní zkušební verzi zdarma, musíte zadat své platební údaje. A pokud následně předplatné včas nezrušíte, bude vám z účtu stržena platba za roční předplatné, což rozhodně není malá částka. Navíc se objevily případy, kdy si uživatelé stěžovali, že jim byla stržena platba, i když předplatné včas zrušili. Pokud plánujete Langotalk vyzkoušet, doporučujeme použít jednorázovou platební kartu, abyste se vyhnuli případným potížím s vrácením peněz.

Druhý problém spočívá v chybovosti nástroje. Jedná se o umělou inteligenci, která není neomylná, a občas tak uvádí nesmyslné informace. Někteří rodilí mluvčí poukazují na chyby v gramatice či nesprávné použití slov a frází, což může být matoucí pro uživatele, kteří se teprve učí základy daného jazyka. Z tohoto důvodu doporučujeme používat Langotalk pouze jako doplňkový nástroj pro procvičování, a ne jako jediný zdroj informací o daném jazyce.

Jednoduchost použití - 10/10

Pokud si Langotalk za něco zaslouží pochvalu, pak rozhodně za jednoduché použití. Po rychlém přihlášení, které lze provést pomocí existujícího účtu Google či Apple, vyplníme krátký dotazník pro personalizaci nástroje. Zahrnuje například otázky na mateřský jazyk a jazyk, který chceme studovat, preferované způsoby učení či oblíbená témata. Pak už se dostáváme do uživatelského rozhraní. Nabízené funkce lze však využít až po výběru některého z placených tarifů, případně bezplatného zkušebního trialu. Jak však již bylo řečeno, ani v tomto případě se neobejdete bez nutnosti zadání údajů z platební karty. 

Témata konverzací Langotalk

Všechny zahrnuté funkce jsou velice přímočaré a snadno se v nich zorientujete. Lekce zahrnují nejen mluvení, ale i psaní, a poskytují okamžitou zpětnou vazbu na vaše chyby. Navíc máte k dispozici řadu interaktivních cvičení a testů, které vám pomohou sledovat váš pokrok a zaměřit se na vaše slabiny. Celý systém je navržený tak, aby vás motivoval k neustálému zlepšování, ať už se jedná o získávání bodů, plnění úkolů nebo dosažení nových úrovní.

Uživatelské rozhraní - 9/10

Se snadným použitím souvisí přehledné a přívětivé uživatelské rozhraní. Všechny dostupné funkce naleznete v menu po levé straně, kde můžete také sledovat svůj progres, nahlédnout do nápovědy, změnit nastavení svého účtu či změnit předplatné. Počítejte však s tím, že uživatelské rozhraní nelze přepnout do češtiny, a to ani v případě, že češtinu nastavíte jako svůj mateřský jazyk. 

Uživatelské rozhraní Langotalk

Funkce - 10/10

Langotalk se může pochlubit poměrně zajímavými funkcemi, které usnadňují učení jazyka v případě, že nemáte s kým konverzovat. Rozhodně nejzajímavější funkcí je možnost konverzací s AI, které simulují reálné konverzační situace, což pomáhá při procvičování mluvení a porozumění v praxi. Nástroj navíc poskytuje okamžitou zpětnou vazbu na každou větu, kterou vyslovíte či napíšete. Na základě svých chyb si následně můžete vytvořit svou vlastní personalizovanou lekci. V neposlední řadě musíme ocenit také možnost sledovat progres, což vám nejen usnadní identifikaci vašich silných a slabých stránek, ale také vás dokáže namotivovat k dalšímu učení.

Za zmínku stojí také fakt, že nástroj Langotalk můžete používat nejen v prohlížeči, ale také v rámci mobilní aplikace. Ta zahrnuje všechny klíčové funkce, které nabízí webová verze, takže můžete ve studiu pokračovat i na cestách.

Cena - 8/10

Jak již bylo řečeno, Langotalk nenabízí čistě bezplatnou verzi, ale pouze zkušební trial na sedm dní. Pokud však nechcete, aby vám byla po jeho skončení automaticky stržena platba, rozhodně nezapomeňte předplatné včas zrušit. Pokud se rozhodnete s předplatným pokračovat, na výběr máte z celkem tří variant. Ty se od sebe neliší množstvím nabízených funkcí, ale délkou trvání. Vybírat můžete z měsíčního, ročního či doživotního předplatného. 

Ceník Langotalk

Zatímco za měsíční předplatné zaplatíme 19,99 dolarů, roční nás vyjde na 79,99 dolarů (tedy 6,6 dolarů měsíčně). Pokud chcete aplikaci využívat déle než necelé dva roky, nejvýhodnější volbou bude doživotní předplatné za 149,99 dolarů

Zákaznická podpora - 8/10

Pokud řešíte problém se zrušením předplatného, či se jen chcete na něco zeptat, zákaznickou podporu můžete kontaktovat e-mailem či na prostřednictvím serveru na Discordu. Telefonický kontakt či živý chat bohužel chybí. Na stránkách Langotalk nalezneme sekci s často kladenými otázkami, není však příliš obsáhlá a zahrnuje jen opravdu obecné dotazy. 

Často kladené otázky Langotalk

Pro koho je Langotalk vhodný?

Nástroj Langotalk bude ideální volbou pro ty, kteří by rádi procvičovali cizí jazyk, ale nemají s kým. Díky simulovaným konverzacím s AI můžete efektivně procvičovat mluvení a porozumění, aniž byste potřebovali partnera na konverzaci. To umožňuje nejen pravidelné procvičování kdykoliv a kdekoliv, ale také přizpůsobení tempa a úrovně náročnosti vašim potřebám.

Vzhledem k tomu, že se umělá inteligence může dělat chyby, a nástroj není v prvé řadě zaměřený na výuku gramatiky, bychom ho nedoporučili naprostým začátečníkům. Pro ty, kteří již mají základy jazyka a hledají způsob, jak zlepšit své komunikační dovednosti, však může být Langotalk velmi užitečným pomocníkem. 

Závěrečné hodnocení - 8,5/10

Pokud bychom hodnotili čistě nápad a koncept, Langotalk by si bezpochyby vysloužil plný počet bodů. Bodové hodnocení jsme však museli snížit kvůli několika zásadním problémům, které mohou při používání tohoto nástroje vyvstat. V prvé řadě jde o občasnou chybovost, kterou nemá začátečník šanci pochytit, a může se tak naučit chybné fráze či gramatická pravidla. Zadruhé je potřeba počítat s absencí češtiny v samotném rozhraní a poněkud minimalistickou nápovědou a omezenými možnostmi kontaktování podpory. Poslední výtka se týká bezplatné verze, kterou lze využívat jen po zadání platebních údajů, což může některé uživatele odradit.

Pokud však nepatříte mezi naprosté začátečníky a hledáte nástroj, který vám pomůže s procvičováním cizího jazyka, nabízené funkce, jako je personalizované učení, simulace reálných rozhovorů a okamžitá zpětná vazba, vám jistě přijdou vhod. Langotalk má rozhodně potenciál stát se užitečným pomocníkem při zlepšování jazykových dovedností, zejména pokud máte základy a chcete se soustředit na jeho používání v každodenních situacích.