U

číte se na zkoušku, maturitu, státnice, nebo třeba závěrečný test nějakého kurzu? Pokud nepatříte mezi vzorné studenty s pečlivě vypsanými poznámkami, nebo na vytváření studijních materiálů zkrátka nemáte čas, záchranu možná najdete v hitu posledních let - umělé inteligenci. YouLearn je AI nástroj, který vám pomůže rychle a efektivně zlepšit vaše studijní výsledky. V dnešní recenzi se podíváme, co všechno umí, zda ovládá češtinu, a jestli skutečně stojí za investici.

Důvěryhodnost služby YouLearn- 7/10

Na trhu se v posledních letech a měsících objevila celá řada AI nástrojů, a hledání toho skutečně spolehlivého tak může být tak trochu hledání jehly v kupce sena. Přestože YouLearn rozhodně nepatří mezi nejznámější AI nástroje s tisíci hodnoceními spokojených uživatelů, na první pohled vypadá poměrně solidně. Pochválit musíme především fakt, že k vyzkoušení bezplatné verze nevyžaduje zadání platebních údajů, což je u obdobných nástrojů dnes již bohužel běžná praxe. Na druhou stranu je třeba dodat, že o samotném nástroji a jeho historii se toho na oficiálním webu příliš nedozvíme. 

Jednoduchost používání - 8/10

Pokud nástroj YouLearn v něčem vyniká, pak v opravdu snadném použití. Při registraci zadáme osobní a přihlašovací údaje, vybereme, na jaké úrovni vzdělávání se právě nacházíme a jaký jazyk preferujeme. K dispozici jsou světové jazyky jako angličtina, němčina, španělština, ruština, italština, francouzština a nizozemština. Přestože použití nástroje YouLearn není ani v cizím jazyce žádná velká věda, bohužel nenabízí češtinu, což výrazně omezuje jeho použití, pokud se učíte ze studijním materiálů, které jsou pouze v češtině. 

Posledním krokem registrace je výběr vašich zájmů. Vybrat můžete hned několik oblastí, které vás zajímají, na další použití a funkcionalitu nástroje však tato volba nemá nijak zásadní vliv. 

Po přihlášení stačí nahrát pdf dokument, vložit odkaz na video či jen položit otázku. Nástroj následně zobrazí přehledné rozhraní se samotným videem či dokumentem (případně videem nebo textem, který našel jako zdroj pro položený dotaz) a oknem chatu. Nechybí záložka Summary, pod kterou najdeme shrnutí základních bodů z videa či textu. V chatu můžete následně položit jakýkoliv dotaz, který vás k danému tématu napadne, a přestože to může chvíli trvat, nástroj vám jej zodpoví. A to včetně relevantních zdrojů. 

Uživatelské rozhraní YouLearn

Pokud budete nástroj používat častěji či na rozmanitá témata, jistě oceníte také tzv. spaces, díky kterým můžeme veškeré dotazy a shrnutí tématicky rozdělit. Počet spaces je bohužel omezen zvoleným tarifem - zatímco v bezplatném tarifu najdete pouze jeden, v tarifu Core jsou již čtyři. Stojíte-li o neomezený počet spaces pro třídění dle témat, budete muset sáhnout po nejdražším tarifu Pro. Bez ohledu na zvolený tarif můžete spaces sdílet s ostatními. 

Co se týká nastavení, respektive profilu, ani zde nemusíte nic zdlouhavě hledat. Po kliknutí na ikonu v pravém horním rohu se rozbalí menu s možností editace osobních informací, předplatného, přepnutí na tmavý či světlý režim a historií. Zde najdete všechna svá předchozí vyhledávání, která jsou však samozřejmě dostupná také ve spaces.

Funkce - 8/10

Co se týká funkcionality, kterou YouLearn nabídne, tu jsme si prakticky celou shrnuli v sekci věnované uživatelskému prostředí. Přestože díky tomu zvládne použití nástroje prakticky každý, mimo jiné to také znamená, že se nemůžeme těšit na přehršel funkcí, jaké nabídne například konkurenční MindGrasp. Rovnou zapomeňte na vytváření myšlenkovým map či kartiček - hlavní funkcí je především vygenerování praktického shrnutí poskytnutého textu a zodpovězení dotazů, které by vás mohly v souvislosti s ním napadnout

Poslední funkcí, kterou se může nástroj YouLearn pochlubit, jsou tzv. chapters neboli kapitoly. Tato funkce dělá přesně to, co od ní pravděpodobně čekáte - vytvoří zevrubnou osnovu hlavních bodů, které se objevily v textu či zazněly ve videu. To může být praktické například v situaci, kdy si chcete vytvořit obecnou osnovu k přednášce/referátu/prezentaci. 

Cena - 8/10

Pokud za něco musíme nástroj YouLearn pochválit, pak za možnost bezplatného vyzkoušení bez nutnosti zadávat platební údaje. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že bezplatná verze poslouží skutečně jen ke stručnému vyzkoušení nabízených funkcí. Zahrnuje totiž pouze jeden space, tři zprávy denně v chatu, nahrání jednoho odkazu a jednoho PDF. To je běžné používání zkrátka trochu málo.

Pokud vás i během tohoto opravdu stručného vyzkoušení nástroj YouLearn zaujme, zvolit můžete některý z placených tarifů. Na výběr jsou celkem dva, Core a Tarif. Jak můžete vidět v ceníku níže, tarif Core za 4 dolary měsíčně nabídne o něco větší množství spaces, zpráv, odkazů a PDF, které můžete nahrát, stále se však jedná o poměrně malé číslo. 

Smysl tak dává především nejdražší tarif Pro, který se může pochlubit jak neomezeným množstvím spaces, tak neomezeným počtem zpráv, odkazů a souborů. Zaplatíme přitom jen o pár dolarů měsíčně více. Pokud byste náhodou nebyli s nástrojem spokojení, společnost YouLearn nabízí možnost refundace v rámci prvního měsíce užívání. Předplatné lze samozřejmě kdykoliv zrušit. 

Ceník YouLearn

Přestože ceny nejsou nijak závratné, bohužel se nebezpečně přibližují cenám konkurence, která mnohdy nabídne více funkcí. Je tak na zvážení, zda se za podobné peníze nevyplatí nástroj s rozsáhlejší funkcionalitou. Pokud však předem víte, že byste obdobné nástroje nevyužívali naplno, či že si vystačíte s tím, co nabízí tarif za 4 dolary, může být vhodnou zlatou střední cestou. 

Zákaznická podpora - 8/10

O chybějící češtině jsme se už zmiňovali výše, a není tak třeba více dodávat. Pokud budete potřebovat poradit, či například požádat o zmiňované vrácení peněz v rámci prvních 30 dní, budete muset společnost YouLearn kontaktovat v angličtině. K dispozici je jak e-mail, tak kontakt přes Discord či kontaktní formulář. V neposlední řadě služba nabízí na webu domluvení 20minutového online hovoru se zakladateli, ačkoliv v současné době není tato možnost funkční. 

Možnosti kontaktu YouLearn

Pro koho je nástroj vhodný?

Vzhledem k hlavní funkci nástroje, kterou je sumarizace dokumentů a videí, je ideální volbou zejména pro pro žáky a studenty. Využití však může najít také v případě, že se věnujete sebevzdělávání, děláte si nějaký kurz či naopak připravujete studijní materiály pro své vlastní studenty. YouLearn pro všechny tyto situace nabízí efektivní způsob, jak zpracovat a shrnout velké množství informací, což vám významně ušetří čas a usnadní porozumění klíčovým bodům.

Závěrečné hodnocení - 7,5/10

Přestože má nástroj YouLearn nějaké ty mouchy - zejména poměrně omezený počet funkcí - rozhodně své využití najde. Kladně hodnotíme možnost bezplatného vyzkoušení a dva placené tarify začínající na příjemných 4 dolarech měsíčně. Bohužel je potřeba počítat s absencí češtiny, což může být pro některé uživatele limitující. Celkově je však YouLearn vhodným nástrojem pro studenty, výzkumníky a profesionály, kteří hledají efektivní způsob, jak shrnout a zpracovat velké množství informací.